Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izrazio je uvjerenje da će ruski lijekovi biti na tržištu BiH, jer smatra da nema nijednog razloga da tako ne bude, a i jeftiniji su od 25 do 30 odsto od lijekova evropskih proizvođača.

– Lijekovi ruskih proizvođača, koji se nesmetano i u vrijeme sankcija zapada izvoze na evropsko tržište i sertifikovani su u skladu sa pravilima EU, trebalo je da dobiju dozvolu za uvoz u BiH. Već dvije, tri godine to se pokušava uraditi, ali postoji opšta opstrukcija – rekao je novinarima Dodik.

On je napomenuo da su ruski lijekovi 25 do 30 odsto jeftiniji od lijekova evropskih proizvođača, što govori da bi značajan novac bio ušteđen.

– Očigledno je da je problem što bi ruski lijekovi bili daleko jeftiniji. Želimo da obezbijedimo da naše zdravstvene ustanove i pacijenti imaju jeftinije lijekove od postojećih. Problem koji postoji govori o neodgovornosti ljudi iz Federacije BiH, jer su predstavnici Republike Srpske glasali za uvoz ruskih lijekova – rekao je Dodik.

Tijana Kovačević podnijela je ostavku na mjesto predsjednika Komisije za lijekove u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH, kao i na članstvo u ovoj komisiji.

SRNA/RTRS