Bolje bi mu bilo da je otišao na pshiijatriju nego na televiziju on nije nikakav mitropolit niti njega iko proznaje, rekao je srpski član Predsjedništa BiH Milorad Dodik komentarišući izjave mitropolita nepriznate crnogorske pravoslavne crkve Mihaila koji je rekao da je Republika Srpska „država u državi“ i da takva ne može biti.

– On je samoproglašen, a na Balkanu ima mnogo samoproglašenih raznih tipova  tako da ne zaslužuju nikakvu pažnju ili komentar. To što tome Hrvati daju značaj to je iz njhovih razloga. Sve što se dešava a što bi moglo okarakterisati Srbe kao loše ima visoko mjesto u informativnim emisijama Zagreba zato se i on tu našao. On je marginalan tip zamislite kakva je on vjerska veličina pod navodinicima kada  ga morate silom zakona uvoditi u njegovu funkciju . On mora prvo imati podršku naroda pa da onda bude relevantan – kazao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je rekao da je potrebno stati iza zahtjeva da se ukine Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori.

 

 

 

Dodik je prisustvovao bogojavljenskoj litiji koja je bila posvećena podršci narodu i crkvi u Crnoj Gori.

– Drago mi je što se litiji pridružio veliki broj građana koji su odlučili da tome posvete svoju slobodnu nedjelju i da budu dio solidarnosti sa našim duhovnim ciljevima, da pokažemo jedinstvo i posvećenost srpskoj svetinji gdje god da se one nalaze. Danas je Banjaluka pokazala da ima odgovornost prema nacionalnom i državnom pitanju –kazao je Dodik.

Smatra da Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori treba ukinuti kako bi “pravoslavna crkva bila sigurna i da može da ima isti status kao i druge vjerske zajednice u Crnoj Gori.

– Napomenuću samo da su katolička crkva, te jevrejska i islamska zajednica napravili posebne ugovore o tome sa crnogorskom državom i jedino za Srpsku pravoslavnu crkvu je bio nedefinisan status. Oni  pokušavaju sa tim zakonom da dovedu u situaciju da se oduzme imovina i da se stavi u nejasan status sama aktivnost SPC. Zato je to neprihvatljivo.  Diskriminacija koja je učinjena vezana je za činjenicu da su druge vjerske zajednice povlaštene a da je SPC ostala da se sa njom obračunava u Crnoj Gori – istakao je Dodik.

Srpskainfo