Njegovo visoko preosveštenstvo mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije izjavio je da odnos vlasti u Podgorici prema srpskom narodu, Crkvi, pravoslavlju i demokratskom poretku i načelima nije ništa bolji nego odnos privremenih organa u Prištini.

Mitropolit je podsjetio na pokušaje Prištine da srednjovjekovni srpski manastir u Novom Brdu proglasi katoličkim, te upozorio kako slična sudbina čeka i druge srpske svetinje na Kosovu i Metohiji i u Crnoj Gori.

– U katedralnom Hramu Svetog Nikole (u Podgorici) izvršili su eksperiment in vivo, očiglednu nastavu ne samo za svoje podgoričke đake. Svima su nam jasno pokazali šta će biti sa Moračom, Savinom, Ždrebaonikom i drugim hramovima ukoliko popustimo u odbrani svetinja – rekao je mitropolit Porfitije za Večernje novosti.

Prema njegovim riječima, tu istovjetnost namjera Prištine i Podgorice i narod jasno osjeća.

 

 

 

– Zato se poslije molebana širom Crne Gore, u litijama masovno pjeva o Kosovu, Svetom caru Lazaru i kosovskim junacima – dodao je on.

Na pitanje kako gleda na optužbe da državni vrh Srbije i Patrijaršija, pod plaštom zaštite Srba raspiruju nacionalizam u Crnoj Gori i na Kosmetu, vladika Porfirije je istakao kako je to za njega poznato iskustvo.

– Šta god da učinite određenim grupama u čije ciljeve i projekte se ne uklapate unaprijed ste krivi. Njima nije važna istina, već samo cilj i interes – rekao je mitropolit Porfirije.

Mitopolit smatra da “treba podržati nastojanja Srbije da se obnovi dijalog Srba i Šiptara i da se uspostavi kakav-takav suživot na Kosovu i Metohiji”, te ocijenio i kako je sada jasno i svjetskim silama i Albanicima da se Srbija nikada neće odreći tog dijela svoje teritorije.

On je ukazao i kako nije prirodno dijeliti se oko onoga što ovaj narod objedinjuje, a još manje je moralno zloupotrebljavati najbitnije pitanje za ostvarenje uskih interesa.

– Naročito je važno da mi, kao ljudi Crkve, izbjegnemo svaku vrstu politikanskog odnosa prema Kosovu. Episkopi i sveštenici ne treba da se opredjeljuju između partija – rekao je vladika Porfirije.

SRNA/Srpskainfo