Danas se brakovi sve češće završavaju razvodom, ali ovo bi moglo da se promeni… naučnici su utvrdili koje je najbolje doba za ulazak u brak i njegovu uspešnost!

Godinama se činilo da je bolje venčati se kasnije.

Međutim, najsvežiji podaci istraživanja američkog Univerziteta Utah ukazuju na to da su oni koji brak sklope nakon 32. godine u većoj “opasnosti” da će se razvesti od parova koji se venčaju u kasnim dvadesetima.

Koja je onda idealno doba za ulazak u brak i najmanju šansu za razvod? Između 25. i 32. godine, a u toj računici u obzir su uzeti društveni i demografski faktori poput seksa, rase, strukture porodice, religije, seksualne prošlosti i veličine mesta u kojem osoba živi.

“Za gotovo svakoga kasne dvadesete čine se kao najbolje godine za ulazak u brak”, ističe H. Volfinger, vođa istraživanja. Nudi i objašnjenje zašto je ljudima koji se venčaju u srednjim tridesetima teže ostati u braku. Kaže da oni koji čekaju srednje 30. da bi sklopili brak možda nemaju predispozicije za brak, bilo zbog teške ličnosti ili teškoća s uspostavljanjem međuljudskih odnosa te stoga kod njih postoji veći rizik od razvoda.

Uz to, ističe da se neke osobe u tridesetima koje bi i bile dobar bračni partner osećaju sasvim dobro i kao samci ili im odgovara da žive u vanbračnoj zajednici. Neki se pak ljudi koji odlažu brak toliko naviknu na samački život da ne budu dobri bračni partneri ukoliko se ikada odluče braku dati šansu.

Izvor: Zadovoljna