U poslednjih nekoliko godina na globalnom nivou porasla je stopa razvoda za gotovo 252 odsto!

Razvod je postao gorući problem savremenog društva. Nije Srbija jedina zemlja u kojoj parovi ne dočekaju ni prvu godišnjicu braka. Možda će vas iznenaditi, ali Maldivi imaju najvišu stopu razvoda što znači da tamošnje žene pre 30 godine iza sebe imaju u proseku tri razvoda.

Statistika je zaista poražavajuća, a ovim problemom pozabavila se jedna studija sa Harvarda.

Istraživači su analizirali ljude iznad 45 godina i evo do kakvih su rezultata došli.

Iako se parovi svađaju i razvode zbog različitih stvari, rizik od razvoda raste za 30 odsto kada je muškarac nezaposlen! I ne samo to. Domaćinstva u kojima muškarci rade pola radnog vremena su takođe u većem riziku od razvoda.

Raskid, Svađa, Putovanje, Razdvajanje, Razvod, Brak, ljubav na daljinu, TAMABEPA

Foto-ilustracija: Profimedia

Studija otkriva da i kada muškarac radi lakši posao ili je kod kuće nezaposlen protiv svoje volje, sigurno vodi u svađe i tenzije u braku.

S druge strane, ženin poslovni status ne utiče na verovatnoću razvoda, bilo da je ona zaposlena ili nije.

Istraživači ne negiraju činjenicu da je svaki par priča za sebe i da se ovi rezultati ne mogu primeniti na sve. Studija se nije odnosila na muškace koji su u dogovoru sa suprugama pristali na to da obavljaju “ženske poslove” i “brinu o deci” dok supruga odlazi na posao i zarađuje.

Ipak, imanje posla podjednako je važno i za one koji su singl i planiraju da nađu partnerku.

Na finansijsku nezavisnost gleda se kao na osobinu koja umnogome privlači ženski pol. U jednoj anketi čak 75 odsto žena priznalo je da se ne bi zabavljalo sa muškarcem koji nije zaposlen.

(Telegraf.rs/B.K.)