Gradonačelniku Leskovca Goranu Cvetanoviću nikako se ne da da svečano otvori još jedan javni toalet, i to ovaj put sačinjen “po svim svjetskim standardima”.

Iako daje četiri miliona dinara građana Leskovca za WC, niko nije dostavio ponudu za taj posao, pa Faraon, kako je čelnik Leskovca postao poznat, mora još da čeka na novo poziranje pred kamerama u javnom toaletu.

Biće izgrađen

Cvetanović je, preko Javnog preduzeća “Urbanizam i izgradnja Leskovac”, riješio da nabavi još jedan WC za sugrađane. Javni poziv za podnošenje ponuda za “nabavku i montažu tipskog javnog toaleta sa priključenjem na infrastrukturu” objavljen je minulog decembra.

Iako je procijenjena vrijednost javne nabavke četiri miliona dinara bez PDV (što je sa PDV 4,8 miliona dinara po džepu građana Leskovca), za tu pozamašnu sumu namjenjenu za WC nije “konkurisao” nijedan ponuđač i time je onemogućeno Cvetanoviću da još jednom pompezno otvori nužnik. Zato je početkom januara objavljeno da se postupak obustavlja.

Cvetanović, ipak, ne odustaje i za Kurir kaže da će javni toalet biti izgrađen, kao i da je odluka o tome donesena nakon sprovedene ankete na kojoj se većina Leskovčana izjasnila da postoji potreba za nužnikom.

“I samo rukovodstvo je svesno da je to realna potreba grada. JP ‘Urbanizam i izgradnja’ je, nakon izrade idejnog rješenja, razradilo i prijedlog izgradnje javnog toaleta umjesto nabavke gotovog montažnog proizvoda, kao ekonomičniju varijantu. Suma koju ste naveli dobijena je na osnovu tržišnih vrijednosti montažnih objekata (toaleta) i za istu smo mogli nabaviti jedan montažni, a zapravo ćemo za istu izgraditi dva”, kaže Cvetanović.

Nema ih dovoljno

On pojašnjava da javni toalet neće biti običan, već po “svim svjetskim standardima”, pa će biti dostupan i osobama sa posebnim potrebama.

“Biće izvedeni radovi na izgradnji dva objekta javnog toaleta sa po dvije jedinice i tehničkom prostorijom, oba prilagođena i osobama sa posebnim potrebama, kompletno opremljenim neophodnim sanitarnim uređajima”, kaže Cvetanović i dodaje da u Leskovcu postoje svega dva javna toaleta, koja su jednom takvom gradu nedovoljna.

Podsjetimo, Cvetanović se “proslavio” 2015, kada je na Svetoilijskom groblju održao konferenciju za novinare povodom svečanog puštanja u rad novog toaleta pored kapele na groblju i asfaltiranja 250 metara staza između grobova.

“Strašno je, ali groblje zauzima sve prisutnije mjesto u našim životima”, rekao je tada Cvetanović, o čemu se i danas priča.

Više para za toalet nego Natašu i Željka zajedno

Istovremeno dok se tražio ponuđač za javni WC, Cvetanović je Željku Vasiću platio 2.130.739 dinara sa PDV za nastup na glavnom leskovačkom trgu za doček Nove godine. Potom je sprovedena javna nabavka male vrijednosti za nastup Nataše Bekvalac, s kojom su Leskovčani dočekali Srpsku novu godinu, procijenjena na 1.920.000 dinara sa PDV, a koliko je u stvari dinara plaćeno još se ne zna jer nije objavljeno.

“Sabiranjem” Vasića i Bekvalčeve dođe se do 4.050.739, što je cijena s PDV, dok je nužnik s porezom procijenjen na 4.800.000.

Izvor: Kurir/ATV