Prijedor je jedna od rijetkih lokalnih zajednica u Srpskoj koja će u potpunosti finansirati proceduru vantjelesne oplodnje.

Rezultat je to amandmana odbornika SNSD-a u gradskoj skupštini, kojim su u budžetu Prijedora povećana sredstva za ovu stavku. Ova mjera pronatalitetne politike obradovala je roditelje, koji pokušavaju da ostvare potomstvo vantjelesnom oplodnjom.

Prva tri pokušaja vantjelesne oplodnje finansira Fond zdravstvenog osiguranja, dok je četvrti pokušaj grad Prijedor svojim građanima s problemom steriliteta sufinansirao sa 2.500 KM, odnosno polovinom sredstava.

Odlukom odbornika u gradskoj skupštini, vještačka oplodnja ubuduće će od Grada biti finansirana u punom iznosu od 5.500 KM.

– Kao jedna od mjera populacione politike gradske uprave, i Skupština je dala svoj doprinos svemu tome i smatram da je to potrebno našim građanima, obzirom na problematiku u kojoj se ti ljudi nalaze i da su u već tri pokušaja potrošili svoja sredstva – rekao je Dalibor Pavlović, šef Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini grada Pijedora.

Pravo na prijavu za finansiranje vantjelesne oplodnje imaju žene do 42 godine, s prebilalištem u Prijedoru, kojima je priznato pravo o tri neuspjele procedure od Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske.

– Svi uslovi i zahtjevi se nalaze na sajtu, odnosno zvaničnoj stranici grada Prijedora, a zahtjev se može podnijeti poštom ili na protokolu grada Prijedora i uz pomoć E-uprave – navodi Monja Kasalović, šef Odsjeka za društvene djelatnosti grada Prijedora.

Potez za svaku pohvalu, ističu iz prijedorskog Udruženja porodica sa problemom steriliteta, Bebe 2.

Udruženje okuplja 28 članova, kojima je vantjelesna oplodnja jedina šansa za roditeljstvo. Cjelokupna procedura, kažu, izuzetno je skupa i dugotrajna.

– To je jako dobro za sve parove, jer pored ta tri puta koja plaća država, nekad nije dovoljno ni više pokušaja, a rijetko koji bračni par sebi može priuštiti bez kredita, tako da je finansiranje vantjelesne oplodnje od strane grada u svakom slučaju za pohvalu – ističe Ljiljana Anđić, predsjednica Udruženja porodica sa problemom steriliteta “Bebe 2”.

Ovu odluku podržali su i građani.

U posljednjih sedam godina, na području Prijedora vještačkom oplodnjom rođeno je 20 beba.

Novi pravilnik o finansiranju vještačke oplodnje u ovom gradu na snagu bi trebalo da stupi polovinom februara.

RTRS