Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija izjavio je da Predstavnički dom parlamenta BiH nije nadređen VSTS-u, nego je samo jedno od zakonodavnih tijela koja se informišu o izvještaju te pravosudne institucije, pa zaključak o neprimanju na znanje tog dokumenta nema formalno-pravni značaj.

Nakon što Predstavnički dom parlamenta BiH nije prihvatio izvještaj o radu VSTS-a, Tegeltija je podsjetio da nije prvi put da se poslanici na taj način postavljaju prema izvještaju Savjeta, ukazujući da je to zadnjih godina postala redovna praksa koja pokazuje njihov odnos prema VSTS-u.

– Ni prošle godine nijedan poslanik nije glasao za primanje na znanje izvještaja VSTS-a, a ni onaj prije njega, tako da tu ne možemo govoriti ni o čemu novom kada je riječ o Predstavničkom domu parlamenta BiH – rekao je Tegeltija za N1.

Tegeltija je istakao da se o godišnjem izvještaju VSTS-a jednako informišu oba doma Parlamentarne skupštine BiH, Narodna skupština Republike Srpske i Parlament FBiH.

– Prema tome, nema tu nikakvog posebnog ekskluziviteta kada je Predstavnički dom u pitanju. On ni na koji način nije nadređen VSTS-u, naprotiv, to je samo jedno od zakonodavnih tijela koja se informišu o našem izvještaju – naveo je Tegeltija.

On je naveo da neki od parlamenata izvještaje VSTS-a primaju k znanju, navodeći primjere u Narodnoj skupštini Republike Srpske i federalnom Parlamentu ove godine.

– Neki ne prime, kao na primjer, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH ove godine, ali nijedna od tih odluka nema značaj prihvatanja ili neprihvatanja izvještaja, niti po zakonu proizvodi bilo kakve posljedice jer je pravosuđe nezavisno od zakonodavne i izvršne vlasti na svim nivoima u BiH – rekao je Tegeltija.

Tegeltija je poručio da, ako su dva entiteska parlamenta ove godine primila k znanju ovaj izvještaj, a Predstavnički dom nije, a pri tom u ta tri parlamenta sjede predstavnici istih političkih partija u BiH, ne zna zašto bi njihovo neprimanje imalo veći značaj od primanja na znanje dva entitetska parlamenta.

On je istakao da su izvještaji informativnog karaktera za sve parlamente i da zaključak o primanju ili neprimanju na znanje tog izvještaja nema nikakvog formalno-pravnog značaja.

Nijedan poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH na posljednjoj sjednici ovog doma nije podržao izvještaj o radu VSTS-a na čijem se čelu nalazi Milan Tegeltija.

Šef Kluba zastupnika SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik ove stranke Adil Osmanović poručio je nakon sjednice i glasanja da je “jedina normalna stvar da svi članovi VSTS- a, a prije svih Tegeltija, podnesu ostavke”.

SRNA/RTRS