БЕОГРАД, 22. ЈАНУАРА /СРНА/ - Деценија од избора Његове светости патријарха српског Иринеја за 45. предстојатеља Српске православне цркве /СПЦ/ обиљежена је данас у Патријаршијском двору у Београду.

Decenija od izbora Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja za 45. predstojatelja Srpske pravoslavne crkve (SPC) obilježena je danas u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu.

Ovim povodom predstavljena je fotomonografija u 10 tomova u kojima je sabrano 15.000 fotografija o aktivnostima patrijarha Irineja tokom proteklih 10 godina koje je proveo na tronu Svetog Save.

Prikazan je i jednočasovni dokumentarni film “Patrijarh srpski Irinej” koji ilustruje životni put predstojatelja Srpske crkve, objavila je SPC na svom sajtu.

Autor filma i urednik fotomonografije je protojerej-stavrofor Stojadin Pavlović, direktor Patrijaršijske upravne kancelarije, a izdavači fotomonografije su Patrijaršijski upravni odbor i “Službeni glasnik”.

U ime izdavača obratila se direktor “Službenog glasnika” Jelena Trivan, a o patrijarhu je govorio univerzitetski profesor Darko Tanasković.

Patrijarh srpski Irinej istakao je da nije očekivao brojne drage goste, već da će film pogledati sa saradnicima.

– Ovo je za mene zaista veliko iznenađenje i blagodaran sam na svemu ovome – rekao je patrijarh srpski, dodajući da se tokom proteklih 10 godina trudio i činio sve što je u njegovoj moći da Crkvu vodi ispravnim putem.

Svečanosti u Patrijaršijskom dvoru prisustvovali su i princ Aleksandar Karađorđević, nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar, predstavnici tradicionalnih crkava i vjerskih zajednica, Vojske Srbije, policije, obrazovnih i zdravstvenih ustanova, kao i kulturnog i javnog života.

SRNA/Srpskainfo