Mi mislimo da je ime RS diskriminišuće i podnijećemo Ustavnom sudu apelaciju da to procijeni“, rekao je Džaferović

Šefik Džaferović, bošnjački član Predsjedništva BiH, ne smatra da inicijativa Stranke demokratske akcije o promjeni imena Republike Srpske znači promjenu Dejtonskog sporazuma, i tvrdi da je za sve koji nisu Srbi taj naziv diskriminišući.

Na pitanje da li je inicijativa SDA o izmjeni imena Republike Srpske narušavanje Dejtonskog sporazuma, Džaferović je odgovorio pitanjem — kako?

„Zar je za vas povreda Dejtona ako neko slobodno razmišlja kako bi stvari u BiH trebalo da izgledaju i ako nudi jedan Dejtonom propisani pravni put da se dođe do tog rješenja. Zar je povreda Dejtona ako SDA kaže: Mi mislimo da je ime RS diskriminišuće i podnijećemo Ustavnom sudu apelaciju da to procijeni“, rekao je Džaferović, prenosi Tanjug.

SDA, kaže, ništa nije uradila.

„Vidjećemo kada. To nije bio spin. SDA je politička stranka koja ima svoje organe i koja će donositi odluke. Procjenjivaćemo kada, šta i kako. To je pitanje za organe SDA“, rekao je Džaferović.

Na direktno pitanje šta nana Fata (Orlović iz Konjević Polja) ima od toga hoće li se zvati Republika Srpska ili drugačije, Džaferović kaže:

Naziv Republika Srpska za sve one koji nisu Srbi, pa i za nanu Fatu, sam po sebi je diskriminišući. Kako možete da tvrdite da je jedan dio BiH, jedan entitet u kome treba da budu svi ravnopravni bez obzira na nacionalnost, vjersku pripadnost, a da u imenu imate naziv samo po jednom narodu. To jeste tako po Dejtonu dogovoreno, ali dogovorena je i Evropska konvencija o ljudskim pravima, koja garantuje jednaka prava svima“.

SDA je, dodao je, objavila da će izaći sa tom inicijativom da to ispita Ustavni sud i odmah je napadnuta da ruši Dejtonski mirovni sporazum.

„Mi ništa ne rušimo — samo koristimo mehanizme koji su propisani Dejtonskim sporazumom. Ono što je zabranjeno po Dejtonu je atak na suverenitet, teritorijalni integritet, i na to nema niko pravo. Kako ćemo se dogovarati u budućnosti, to je stvar sudova“, naveo je Džaferović.

Tvrdi da se gleda na bilo šta da se dogodi u BiH i odmah se traži neki ekvivalent da se izjednači, pa je tako izjednačena i ova inicijativa.

Tanjug/IN4S