Otvoren je prvi javni poziv za finansiranje projekata iz oblasti turizma u okviru inicijative “Via Dinarika”, koju sprovodi UNDP, a u koju je uključen Prijedor, saopšteno je danas iz gradske Agencije za ekonomski razvoj “Preda-PD”.
“Svi zainteresovani sa područja naše lokalne zajednice, koji budu ispunjavali potrebne uslove, mogu da podnesu aplikaciju do 20. februara do 16.00 časova na adresu UNDP-a, koja je data u smjernicama za apliciranje”, navedeno je u saopštenju.

Osim Prijedora, uključeni su i opštine Centar Sarajevo, Kalinovik, Prozor-Rama, Ravno, Stolac i Tomislavgrad, a prioritetne oblasti za koje će biti dodjeljivana bespovratna sredstva su poboljšanje uslova i proširenje kapaciteta turističkih smještajnih objekata i unapređenje postojećih i povećanje raznolikosti usluga u oblasti turizma u prirodi u ovim lokalnim zajednicama.

“Imajući u vidu činjenicu da je prestižni `Nešnel džiografik traveler` uvrstio stazu `Via Dinarika` u najbolje destinacije svijeta još u 2017. godini, možemo prepoznati značaj i razvojni potencijal koji imamo uključivanjem grada Prijedora u ovaj koncept”, naveli su iz Agencije.

Inicijativa “Via Dinarika” ima za cilj da promoviše prirodne i kulturne resurse zapadnog Balkana, omogući bavljenje avanturističkim aktivnostima ljubiteljima prirode iz cijelog svijeta, te očuva planinska područja, kulture i predjele kao netaknutu prirodu u Evropi.

“Druga faza projekta nastaviće da unapređuje koncept `Via Dinarike` kao sredstva povezivanja kulturnih, istorijskih i prirodnih znamenitosti, u saradnji sa nadležnim ministarstvima i lokalnim vlastima, radi poboljšanja životnog standarda i otvaranja radnih mjesta u ruralnim područjima”, navedeno je u saopštenju.

Projekat sufinansiraju UNDP, USAID BiH i Agencija za razvojnu saradnju Italije /AICS/, a u realizaciju su uključena i Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara, Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske i federalno Ministarstvo životne sredine i turizma.

“U narednom periodu Agencija će organizovati info-dan i pojasniti sve bitno za projektni poziv i apliciranje”, najavljeno je iz Agencije “Preda-PD”.

U ovoj godini će biti objavljeno više javih poziva za finansiranje projekata za manje intervencije na javnoj infrastrukturi koji doprinose razvoju turizma u prirodi, pružaoce turističkih usluga za proširenje i unapređenje ponude, proizvođače lokalnih proizvoda, poljoprivrednike i zanatlije radi objedinjavanja lokalnih proizvoda, te za održavanje, obilježavanje i uređenje staza.

Agencije