Nastavlja se paleta ucjena, kojom SDA narušava odnose u BiH. SDA uslovljavanja – ne prepoznaju ni nivoe vlasti, niti okončane i još nezapočete postupke imenovanja, a pogotovo ne već postignite dogovore. Iz SNSD-a jasno poručuju: Dogovora na dogovor neće biti, niti će, zbog imenovanja na nivou BiH, SDA nametati svoje kadrove Srpskoj!

Zamisao lidera SDA Bakira Izetbegovića da, pozicijom ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara, tvrdi pazar i imenovanje ucjenjuje povratkom Senada Bratića u stolicu potpredsjednika Narodne skupštine Srpske, rukovodstvo SNSD-a nije zabrinula. Poručuju da je takav reciprocitet neprihvatljiv, jer povezivanje imenovanja na nivou BiH sa imenovanjima u entitetima nikada nije bilo predmet dogovora.

– Ako ćemo se na taj način dogovarati, onda ćemo se dogovoriti. Dakle, stvari u Republici Srpskoj treba da se vezuju za imenovanje našeg kadra u FBiH. To što oni to ne žele, to je njihova stvar, ali od toga zavisi da li će oni dobiti nešto ovdje – rekla je potpredsjednica SNSD-a Željka Cvijanović.

Priču o poslaniku SDA u republičkom Parlamentu Senadu Bratiću, iz septembra prošle godine, njegova partija iskoristila je kao monetu za potkusurivanje, iako je i prije nego što je smijenjen, tvrdio da je podnio neopozivu ostavku, ili je pak ostavkom samo mahao, jer nikada nije zavedena u protokulu Narodne skupštine.

No, lider SDA tvrdi da je Bratićevom smjenom dogovor izigran, pa je koristi da bi opstruisao ulazak Mlađena Božovića u Savjet ministara. Reciprocitet, povratak Bratića, a ulazak SNSD-a u strukture vlasti Federacije, ne odbacuje samo lider, nego i Predsjedništvo SDA.

– SDA neće podržati učešće SNSD-a u strukturi vlasti FBiH dokle god potpredsjednik FBiH ima značajna ovlašćenja, a pozicija potpredsjednika Republike Srpske je redukovana na protokolarne funkcije. Takođe, nećemo podržati dok god u vlasti nema ministara iz SDA – naveo je Izetbegović.

Dogovor o Savjetu ministara je završen, podsjeća lider SNSD-a Milorad Dodik, uz ocjenu da je legitiman zahtjev SDA da se Bratić vrati u rukovodstvo Narodne skupštine, ali i SNSD-ov da kandiduje potpredsjednika Federacije.

– Bošnjaci hoće da uslovljavaju i to je tačno. Razgovarao sam telefonom sa Bakirom Izetbegovićem. Uslovljavaju imenovanje Božovića, koji nema nijedan problem, sada sa imenovanjem Bratića na mjesto potpredsjednika. Mi očekujemo da se Božović imenuje, ako oni neće – neće – istakao je Dodik.

Spirala ucjena prenijela se i na polje bezbjednosti. Imenovanje Darka Ćuluma na čelo SIPA, uslovljavaju zahtjevom da na čelu OBA, kako se spekuliše, ponovo bude aktuelni direktor Osman Mehmedagić. Mada Mehmedagić još zvanično nije predložen, istrajavanje SDA na kadrovskom paket rješenju “SIPA-OBA” razotkriva njihove namjere.

RTRS