U Aleksandrovcu, kod Laktaša, otvoren je vrtić “Bajka”, koji može da primi 60 mališana.

Izgradnju je sa 800.000 maraka finansirala Vlada Srpske, uz pomoć Vlade Švajcarske i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija.

Opština Laktaši obezbijedila je plac, građevinske dozvole i komunalne priključke.

Sobe su nove, igračke odgovarajuće… Ognjen, Stefan i Kalina dali su odličnu ocjenu vrtiću u koji će zakoračiti već sutra.

– Sve troje će ići u vrtić. Prije nije bilo kapaciteta u Laktašima. Za treće dijete imamo besplatno – kaže Goran Kovačević.

Mnogi od 52 malih korisnika prvi put će u vrtić. Dva dosadašnja, u opštini Laktaši, nisu bila dovoljna da prime sve zainteresovane.

Otvaranjem vrtića “Bajka”, ukupno 357 djece u ovoj opštini obuhvaćeno je predškolskim obrazovanjem.

– U ovom, trećem objektu će biti 52 za početak. Cijena boravka je 150 KM i vrtić radi 10 časova dnevno – pjasnila je Nataša Trninić, , direktorka ЈU Centar za predškolsko obrazovanje i vaspitanje, Laktaši.

– Opština je obezbijedila svu infrastrukturu za izgradnju, građevinske dozvole i to, a kroz ovaj projekat su još izgrađena igrališta u preostala dva vrtića – dodao je načelnik Laktaša Ranko Kapetanović.

Vlada Republike Srpske obezbijedila je 800.000 maraka. 166.000 obezbijeđeno je kroz Finansijski mehanizam za održivi razvoj Investiciono razvojne banke, od čega je 93.000 maraka donatorskih sredstava Vlade Švajcarske i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija.

Poziv lokalnim zajednicama da aplicijraju za slične projekte IRB-a otvoren je do 17. februara.

– Do sada se obezbjeđivao vaspitno -brazovni proces djece, prije nego krenu u zvanično školovanje, u različitim objektima, u školama, da bi se ta godina pred školu mogla implementirati i u tim ruralnim sredinama. Sada se stiču uslovi da ovako nešto radimo širom Republike Srpske – istakla je predsjednica Srpske Željka Cvijanović.

– Treba da shvatimo da je ovo veoma važan dio obrazovnog sistema u cjelini i da prve informacije koje dijete dobija svakako su jedne od najvažnijih. To nas uči i nauka i zato je važno da ovome pristupimo na jedan organizovan i sistemski način – zaključio je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Prema podacima resornog ministarstva, tek 22,5 odsto djece u Srpskoj obuhvaćeno je sistemom predškolskog obrazovanja.

Broj mališana u vrtićima sve je veći, ali nedovoljno i neravnomjerno, jer je za djecu u ruralnim područjima vrtić najčešće nedostižan.

RTRS