Šef Kluba SNSD u Predstavničkom domu parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać ocijenila je da odugovlačenje ovog doma da potvrdi odluku o imenovanju Mlađena Božovića za ministra za ljudska prava predstavlja još jedno nepotrebno opstruisanje primjene izbornih rezultata opštih izbora iz 2018. i ponovno kršenje međustranačkih dogovora.

– Moguće je da neko misli da je u pitanju neka vrsta ucjene, na šta mogu da kažem da je SNSD prihvatljiv partner za poštovanje dogovora i principa, a potpuno loša meta za moguće ucjene – rekla je Bursaćeva za Glas Srpske i podsjetila da je odluku o imenovanju Božovića donio predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.

Ona kaže da se izgubljeno vrijeme u vezi sa konstituisanjem Savjeta ministara ne može nadoknaditi, ali da vjeruje da je moguće ubrzati procese i dobiti na kvalitetu donesenih odluka i efektivnosti izvršnih organa vlasti, imajući na umu da je poslije dužeg vremena linija odlučivanja uspostavljena od legitimnih predstavnika naroda koji pritom dolaze iz iste grupacije stranaka predvođene SNSD-om kada je Republika Srpska u pitanju.

Komentarišući prijedlog da Darko Ćulum bude imenovan za direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH, te zahtjev bošnjačkih ministara da se sa tim imenovanjem sačeka i da se “u paketu” imenuje i direktor OBA Osman Mehmedagić kojeg protežira SDA, ona je navela da vjeruje da stranke koje participiraju u formiranju vlasti na nivou BiH mogu pronaći adekvatnu mjeru međusobnog uvažavanja i prihvatanja – kako jedni drugih, tako i realne situacije, te završiti sva potrebna imenovanja u vrlo kratkom periodu.

– Ne vidim nikakvu korist od odugovlačenja – poručila je Bursaćeva.

Ona navodi da kabinet predsjedavajućeg obavlja analizu ukupne strukture Savjeta ministara i pratećih upravnih organizacija i radnih tijela, posebno kada je riječ o kompoziciji rukovodnih struktura, te ističe da je očigledno da su neke od tih institucija “prenaduvane” bez osnova i potrebe.

Kada je riječ o funkciji potpredsjednika Federacije BiH, kao i nekim ministarskim pozicijama u Vladi FBiH koje bi trebalo da pripadnu legitimnim predstavnicima srpskog naroda, Bursaćeva je navela da će potpredsjednici FBiH biti oni koji obezbijede odgovarajući podršku u Domu naroda i da je to politička realnost.

– SNSD smatra da zahvaljujući podršci dobijenoj u sredinama u kojima živi najveći broj Srba u FBiH može legitimno i da zastupa taj narod u organima vlasti, za razliku od nekih koji imaju problem sa legitimitetom uopšte. Legitimitet dobijen na izborima, kako ga mi doživljavamo, povezan je sa stvarnim potrebama i problemima ljudi, te percepcijom o tome ko može da ih adekvatno riješi – rekla je Bursaćeva.

SRNA/RTRS