Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da je Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta prilika za ponovno podsjećanje na sve nevino stradale koji su zbog monstruozne fašističke ideologije živote izgubili samo zato što su bili druge nacije, vjere ili rase.

“Žrtve Holokausta su žrtve velikog zločina iz Drugog svjetskog rata. Iz te tragične istorije koja je bila užasavajuća treba stalno izvlačiti pouke na dobrobit budućih generacija. Obaveza svih nas je da naše potomke učimo da takvo zlo nikada nikome ne smije da se ponovi i da ukažemo koliko su važni ljudski život, dostojanstvo, sloboda i mir”, istakao je Dodik.

On je naglasio da je oslobađanjem zloglasnog logora Aušvic 27. januara 1945. izvojevana velika bitka protiv bezumlja, mračne ideologije i zločina koji nemaju opravdanje, niti ih može biti.

Podsjetivši da je u logoru Aušvic stradalo više od milion nevinih ljudi, među kojima je bilo i Srba, ali najviše Jevreja, Dodik je istakao da je mnogo napisano o Holokaustu i sistemima koncentracionih logora smrti Aušvic, Dahau, Mauthauzen i drugima, ali ni danas, nakon 75 godina, nema tačnih podataka o broju stradalih.

“Razmjere tragedije Holokausta nikada nećemo u potpunosti saznati. Ali, naša ljudska i moralna dužnost nam nalaže da odavanjem počasti i sjećanjem na žrtve ukažemo sadašnjim i budućim generacija da je rasizam zlo neviđenih razmjera”, istakao je Dodik.

Dodik je rekao da, uprkos milionskim žrtvama, zlo, nažalost, nikada ne nestaje, već se ponavlja na različitim mjestima u svijetu i u različitim oblicima.

On je naglasio da se danas treba sjetiti i žrtava Jasenovca, Broda na Drini, Jadovna i niza drugih zločina iz Drugog svjetskog rata, ali i žrtava i zatočenika logora smrti za Srbe “Silos” u Tarčinu kod Sarajeva, u kojem je bilo zatočeno više od 600 srpskih civila, a koji zatvoren na današnji dan 1996. godine, dva mjeseca nakon što je potpisan Dejtonski mirovni sporazum.

“Prema svjedočenjima bivših zatočenika, logor ‘Silos’ je u nekim segmentima imao elemente zloglasnog logora ‘Aušvic’ i to treba da bude opomena da je fašizam kao ideologija, nažalost, bio prisutan i u novijoj istoriji. Želim da se u budućnosti nikada, nigdje i nikome više ne ponovi takvo zlo”, poručio je Dodik.

Godišnjica sovjetskog oslobođenja najvećeg nacističkog logora za masovno uništavanje stanovništva Aušvica – 27. januar 1945. u svijetu se obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 2005. godine donijela zvaničnu rezoluciju o obilježavanju ovoga dana, koja apeluje na sve članice ove organizacije da poštuju sjećanje na žrtve holokausta.

Izvor: SRNA/ATV