Najuspješnijim prosvjetnim radnicima grada Prijedora u školskoj 2018/2019. godini dodijeljene su Svetosavske povelje na tradicionalnoj Svetosavskoj akademiji koja je  održana u Pozorištu Prijedor.

Najviša priznanja za doprinos i rezultate postignute u obrazovno-vaspitnom radu dobili su nastavnik razredne nastave defektolog u Javnoj ustanovi “Centar Sunce” Stevan Šeatović i nastavnik likovne kulture u Osnovnoj školi ” Branko Ćopić” Aleksandar Mugoša. Za postignute rezultate u srednjoškolskom obrazovanju nagrađen je Saša Komšić, inače profesor fizike u Gimnaziji ” Sveti Sava” Prijedor.

“Naša najveća inspiracija su djeca i sve što smo radili i rezultate koje smo postigli ,radili smo zbog naših učenika sa kojima se zajedno radujemo ovom velikom priznanju koje je velika čast i podsticaj i motivacija za budući rad “, poručili su nagrađeni prosvjetni radnici.
“Svetosavske povelje” i novčane nagrade dobitnicima je uručio gradonačelnik Milenko Đaković koji je otvarajući ove Svetosavsku akademiju istakao da nam je svojim životom i djelom Sveti Sava ostavio u amanet mnoge vrijednosti i putokaz kuda treba ići.
“NJegova duboka vjera i produhovljenost, ali i mudrost i borbenost, kad zatreba, vrline su koje nerijetko nedostaju njegovom narodu. Kada se odmakne od Svetosavlja, srpski narod poklekne, izgubi se i zaluta nekom od stramputica. Tada je slab i nemoćan i drugi mu određuje sudbinu” rekao je Đaković.
On je dodao da nam nikad, kao danas, nije više potrebno da se ujedinimo oko Svetosavlja, jer tvorcima novog svjetskog poretka nije dovoljno što nam otimaju teritorije, već kidišu i na našu svetu pravoslavnu crkvu.
“U ime takozvane demokratije, hoće da nam oduzmu naše svetinje, a crkvu da podijele na osnovu političkih i vojno-blokovskih pripadnosti. Oduprijećemo se tome samo sa vjerom u Boga i ujedinjeni duhom Svetog Save”, naglasio je Đaković.
Prigodnu besjedu o liku i djelu velikog srpskog prosvetitelja imao je redovni profesor Filozofskog fakulteta u Nišu Goran Maksimović koji je istakao da znamenite ličnosti iz prošlosti svojom pojavom i djelom sačivanjaju nepreglednu i beskrajnu knjigu istorije.
“Sava Nemanjić je vidio dalje i bolje od drugih, gledao je kroz vijekove i vrijeme, u putovanjima je prepoznao način da upozna sebe i druge.Sveti Sava nas je učio da budemo i ostanemo dostojanstveni i poštovani jer samo tako smo sposobni da spoznamo vijekove i milenijume , da uđemo i zauvijek ostanemo u porodici odabranih i velikih naroda”, poručio je u svojoj besjedi Maksimović.
On je dodao da uvijek kad smo slijedili Savin put bili smo u ljubavi među sobom i poštovanju sa drugima, a naša država i narod živjeli su tiho u izobilju podneblja koje nam je podareno.
“To je svekoliki uslov da ova srpska knjiga istorije i u budućnosti bude neprekinuta i beskrajna”, naglasio je Maksimović.
Umjetnički dio akademije nosio je naziv “Živi zlatni krugovi” u kojem je po prvi put Sveti Sava predstavljen kroz srednjevjekovno slikarstvo, kroz freske i ikone. Poeziju o prosvjetitelju kazivali su glumci Pozorišta Prijedor Mirela Predojević, Tatjana Binjaš Batoz, Dean Batoz i Srđan Knjeginjić.U muzičkom dijelu programa učestvovala j operska pjevačica iz Novog Sada Zorica Belić i hor “Vila” iz Prijedora.
Ovogodišnju Svetosavsku akademiju organizovala je Gradska uprava Prijedor, a tradicija svetosavskih duhovnih i svjetovnih svečanosti u Prijedoru, sa prekidima, datira od 1891. godine.

Izvor:prijedorgrad