U Sarajevu je počela grčevita borba da se Osman Mehmedagić Osmica, po svaku cijenu, zadrži na poziciji prvog čovjeka Obavještajno-bezbjednosne agencije.

SDA rizikuje i da tek formirana BH vlast uđe u političku krizu. Zakočili su imenovanje Darka Ćuluma, kako bi Mehmedagić i pored brojnih afera prisluškivanja srpskih zvaničnika i obavještajnog rata sa Hrvatima, bez diplome obnovio mandat.

Sarajevski plan neće proći baš lako, jer u BiH postoje i druga dva naroda koja se pitaju za kadrovska rješenja, poručuje srpski član Predsjedništva i lider SNSD-a Milorad Dodik.

“Hrvati imaju svoje primjedbe vezano za dosadašnji rad, imamo svoje primjedbe, potpuno smo nezadovoljni dosadašnjim direktorom koji je bio gore, nije bio u funkciji republičkih interesa i nije samo dovoljno da imate gore nekoga iz Republike Srpske, a u suštini radi protiv Republike Srpske, a znate da je OBA pratila zvaničnike iz Republike Srpske i Srbije operativno na izvršnom nivou i da to kadrovi, Srbi to uopšte nisu sprečavali”, istakao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

SDA-ova Bisera Turković je samo dan prije održavanja sjednice Savjeta ministara, na čijem dnevnom redu je trebalo da se nađe imenovanje Darka Ćuluma, kao prijedlog ministra bezbjednosti, najavila skidanje te tačke. Bošnjaci traže da imenovanje direktora SIPA-e ide u paketu sa imenovanjem direktora OBA-e, čija procedura nije ni počela.

“Gospođa Turković nije tražila personalno da se to skine sa dnevnog reda, to je bio zajednički zahtjev svih ministara iz reda bošnjačkog naroda, gospodin Ćulum je u proceduri, kao i neka druga imena i o njemu će se raspravljati kada se steknu politički uslovi”, rekao je Fahrudin Radončić, ministar bezbjednosti u Savjetu ministara.

Nova politička ucjenjivanja, sve više liče i na ona sa imenovanjem ministra za ljudska prava i izbjeglice. BiH je ponovo pred ucjenom, jer se vežu dvije stvari – jedna koja je završena i ona koja nije ni započeta, poručuju u SNSD-u. Osmanu Mehmedagiću, prošle godine, poništena je i diploma banjalučkog Univerziteta za poslovne studije. Nedugo zatim Osmica je izvukao keca iz rukava i pohvalio se travničkom Pravnom diplomom. Ni u stranci koja ga predlaže ne mogu da pohvataju sva Mehmedagićeva akademska zvanja.

“Ne znam kakve sve diplome ima gospodin Mehmedagić, ali znam da je profesionalac i da očito dobro radi svoj posao”, naglasio je Asim Sarajlić, delegat u bošnjačkom Klubu DN PS BiH (SDA)

“Sadašnji direktor kome je istekao mandat, ne zadovoljava formalne uslove s obzirom da mu je poništena diploma, kao formalni uslov za to mjesto”, rekla je Dušanka Majkić, delegat u srpskom Klubu u DN PS BiH.

Sjednica Savjeta ministara je zakazana za četvrtak, ali po svemu sudeći na njoj se neće raspravljati o imenovanju direktora SIPA-e. Tek za petnaest dana biće jasnije da li će kandidat iz Republike Srpske, bez ucjena i sa završenom procedurom biti imenovan ili BiH kreće u novu političku krizu.

Izvor: ATV