Odbrana Duška Kneževića, vlasnika Atlas grupe, podnijela je danas krivičnu prijavu Višem državnom tužilaštvu u Podgorici protiv predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića “zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje prema srpskom narodu”.

Đukanović je, juče u Tivtu na sjednici Opštinskog odbora DPS-a, prilikom izlaganja o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, kojim se otima imovina Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, teško uvrijedio građane Crne Gore pravoslavne vjeroispovijesti, posebno Srbe, nazvavši masovna narodna okupljanja širom zemlje u znak protesta protiv spornog zakona “ludačkim pokretom”.

U saopštenju se ističe da Đukanović tako “podstiče javno nasilje i mržnju prema srpskom narodu, i to kao predsjednik Crne Gore, zloupotrebom položaja”.

Đukanović je kao predsjednik Crne Gore na ovaj način teško uvrijedio oko 200.000 građana pravoslavne vjeroispovijesti koji od 26. decembra 2019. godine učestvuju u mirnim protestima.

Ovo krivično djelo, kako se navodi, Đukanović je izvršio u danu kada je mladić srpske nacionalnosti napadnut u centru Podgorice.

-Očekujemo da neko od tužilaca u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici pokrene krivični postupak protiv predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića – piše u saopštenju.

Vlasnik Atlas grupe Duško Knežević nalazi se u Londonu, nakon podizanja optužbi crnogorskih vlasti za pronevjere u oblasti finansija.

SRNA/RTRS