Psiholog Aleksandar Milić ocijenio je da je ponašanje pojedinih narodnih poslanika neprihvatljivo i neprofesionalno, te da je narušen sistem vrijednosti.

– Odavno je vidljivo da se to dešava na skupštinskim sjednicama, a sada smo svjedoci da se prenosi i na teren – rekao je Srni Milić, komentarišući jučerašnje neprimjereno ponašanje narodnog poslanika Nebojše Vukanovića u Mrkonjićima prema delegaciji Vlade Srpske na čelu sa premijerom Radovanom Viškovićem.

Milić je dodao da za polemike koje su vođene juče u Mrkonjićima nije bilo ni vrijeme, ni mjesto.

– Sa svih strana se javlja rivalstvo i sve je više konflikta, umjesto usaglašavanja, a javno mnjenje očito nema povjerenja u takav kvalitet rada i cjelokupno stanje u politici – rekao je Milić, dodavši da se pojedinci sve manje bave činjenicama i argumentima.

On je naglasio da se iz toga vidi da je narušen sistem vrijednosti, normi, kao i da se određeni zakoni nedovoljno provode.

– To sve ne doprinosi da narod stiče povjerenje u one ljude za koje su glasali i od kojih očekuju da se bore za opšte interese i određena pravila, zakone i norme – rekao je Milić.

Prema Milićevim riječima, ukoliko je takva opšta slika, onda je i za očekivati da se to ponašanje prenosi na ulicu, pa i na područje bogomolja.

– Ako to postane ulično funkcionisanje, to ne obezbjeđuje ništa dobro, te samo može uvesti nedužne narodne mase da u tome učestvuju, da stradavaju u tim sukobima i da na kraju iz tih situacija izađu još manje zadovoljni – rekao je Milić.

Poslanik SDS-a Nebojša Vukanović juče je svojim pitanjima neprimjerenim svetom mjestu na kojem se nalazio pokušao da isprovocira premijera Republike Srpske Radovana Viškovića prilikom posjete Mrkonjićima, rodnom mjestu Svetog Vasilija Ostroškog i lokaciji gdje se gradi pravoslavni duhovni centar.

SRNA/RTRS