Mještani Tukova kod Prijedora tvrde da lokalna zajednica nije zaštitila ovo naselje od poplava i ističu da žive u neizvjesnosti i strahu da će upravo oni biti najveće žrtve mogućih poplava.

Maja Marković iz Tukova smatra da je ovo naselje još više izloženo plavnom talasu nakon što je podignut zaštitni zid uz rijeku Sanu u naselju Gomjenica.

– Nema konkretnog odgovora od lokalne vlasti gdje će sada voda da se razlijeva, a znamo da mora negdje otići. Mještani Tukova strahuju od poplava, a gradska uprava nema ni integralni plan zaštite od poplava. Tražimo da barem nešto urade na terenu, pa da nam daju nadu i da ne strahujemo – kaže ona.

Markovićeva, koja je inače odbornica SNSD u Skupštini grada Prijedora, podsjeća da je Skupština u julu prošle godine svojim zaključkom predložila gradonačelniku da do usvajanja budžeta za ovu godinu izradi integralni plan zaštite od poplava.

Dodaje da su odbornici tada usvojili i zaključak kojim su tražili od Vlade RS i JU „Vode Srpske“ da obezbijede novac za čišćenje korita rijeke Sane, od Oštre Luke do Novog Grada, kao i rijeke Gomjenice od ribnjaka „Saničani“ do ušća u reku Sanu.

Ona je na posljednjem zasjedanju Skupštine u ime mještana upitala gradonačelnika da li se priprema integralna strategija zaštite od poplava i da li postoji elektronska simulacija i analiza na koji način će se razlijevanje rijeke Sane u mogućim poplavama odraziti na naselja Tukovi, Raškovac i Stari Grad.

Foto:Bojana Majstorović/RAS Srbija

Iz Civilne zaštite su joj u pismenom odgovoru naveli da za izradu integralnog plana zaštite od poplava na području grada Prijedora ne postoji normativni i metodološki okvir. Poručuju da je gradonačelnik donio Operativni plan sprovođenja aktivnosti za zaštitu od poplava 2019. godine, te da postoji nekoliko planova zaštite i spasavanja.

U okviru plana hitnog postupanja urađen je segment koji se odnosi na spasavanje ljudi, materijalnih dobara ugroženih poplavama te spasavanje na vodi i pod vodom, kažu iz Civilne zaštite.

Navode da je JU „Vode Srpske“ uradila idejni projekat uređenja vodnog režima rijeke Sane u gradu Prijedoru, od željezničkog mosta u Brezičanima uzvodno do Raškovca dužine 3,25 kilometra, uključujući odvodnju između magistralnog puta i uređenog korita rijeke Sane.

Dodaju da je izradom ovog idejnog  projekta rađena i hidrološka analiza u okviru koje je urađena i simulacija koja se odnosi na nivo voda i vodostaja u naseljima Tukovi, Stari Grad i Raškovac, te ostala područja uz Sanu. U svom odgovoru nisu otkrili da li rezultati te simulacije treba da zabrinu mještane pojedinih naselja.

Prijedor najmanje zaštićen od poplava

U novembru prošle godine gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković razgovarao je s direktorom JU „Vode Srpske“ Miroslavom Milovanovićem. Đaković je upozorio da je Prijedor bio najmanje zaštićen od poplava u prošlosti, jer nije dobijao novac od republičkih organa za tu namjenu. Milovanović je rekao da bi ove godine trebalo da bude regulisana Miloševica, te da počne gradnja obodnog kanala u Prijedoru. Tada je rekao da se vodotok sužava ispod željezničkog mosta u Brezičanima i da bi to trebalo zajedno da riješe „Vode Srpske“, Željeznice RS i Grad Prijedor.

Srpskainfo