U deset osnovnih škola na području Prijedora realizuje se projekat “Učenje kroz rad, selektivno sakupljanje otpada”. Projekat provode Udruženje Program Prijedor iz Trenta i Agencija lokalne demokratije Prijedor uz podršku Gradova Trenta i Prijedora. Za siguran plasman reciklažnog otpada, a riječ je o kartonu i pet ambalaži pobrinula se firma “Ekomir”. Jovan Ditkun, predstavnik Udruženja “Program Prijedor” kaže da su školama donirani novi kontejneri i kante za reciklažu, a sve ciljem povećanja svijesti kod najmlađih o zaštiti životne sredine i pravilnom odlaganju otpada.

Za cilj ima i razvoj školskog zadrugarstva.

-Kroz ovaj projekat pokušavamo da kroz neformalne školske zadruge, kao direktne nosioce projekta, pojačamo svijest profesora i učenika o tom koliko je značajno očuvanje životne sredine – kaže Ditkun. Školske zadruge raspodjeljuju i sredstva dobljena prodajom recikfaže. To je stara praksa u Osnovnoj školi “Kozarac” u Kozarcu gdje su učenici po riječima profesorice biologije Dijane Kopranović u većini svjesni i značaja očuvanja životne sredine. Ovaj projekat praktično je i nastavak tih aktivnosti.

-Na ovaj način ćemo da steknemo i jedan vid stila života, da znamo šta ćemo raditi sa otpadom, kao i da otpad nije samo otpad nego sekundama sirovina koja se može dalje iskoristiti. Ali ako se pravilno odlaže i odlazi u otkupne stanice – kaže Kopranović. Projekat “Učenje kroz rad, selektivno sakupljanje otpada” traje devet mjeseci i u njega su uključene škole “Branko Ćopić”, “Petar Kočtć”, “Desanka Maksimovtć”, “Dostitej Obradović”, Centar “Sunce”. Potom osnovne škole u Lamovitoj, Omarskoj, Kozarcu, Tmopolju i Brezičanima. Postoji mogućnost da u sličan projekat u narednom periodu budu uključene i srednje škole.

M.Z./Kozarski