Opozicioni Demokratski front ocijenio je danas da je crnogorski obrazovni sistem “Јasenovac za djecu onih koji baštine vrijednosti tradicionalne, istorijske Crne Gore čije su osnovne komponente bile pravoslavlje i srpstvo”.

Da je to tačno svjedoči i beskrupulozna hajka crnogorskih vlasti protiv učiteljice iz Bara zbog toga što je učenicima dozvolila da crtaju ono što žele, a oni su nacrtali trobojku – zastavu koja je bila simbol Knjaževine i Kraljevine Crne Gore i Republike Crne Gore do 2004. godine, saopšteno je iz Demokratskog fronta.

U DF-u tvrde da “hajku na učiteljicu Radu Višnjić predvodi ministar prosvjete Damir Šehović iz Plava koji se ponaša u duhu onih stihova iz vremena surove turske okupacije ovih prostora: `Plav se sprda sa sedmoro Brda, a Gusinje sa knjazom na Cetinje`”.

Iz DF-a ističu da imaju obavezu da Šehoviću javno poruče da ne juriša na trobojku i tradicionalnu Crnu Goru.

– Šehoviću, nemojte ovo da radite, jer teror koji sprovodi Vlada Crne Gore nad pravoslavnim hrišćanima i srpskim narodom u Crnoj Gori ne može proći! Budite sigurni da će vam se to vratiti sa kamatom, a kada budete žalili zbog ovog nasilja koje sprovodite volio bih da se sjetite ove moje molbe i zahtjeva da nas ne ponižavate – poručuju iz DF-a.

Iz DF-a naglašavaju “da je svaka okupacija prošla, pa će proći i ova koju sprovode predsjednik i premijer Crne Gore Milo Đukanović i Duško Marković”.

Učiteljica Osnovne škole “Јugoslavija” iz Bara Rada Višnjić, protiv koje je pokrenut disciplinski postupak jer je učenicima na času zadala da crtaju trobojku, nakon čega je suspendovana, izjavila je da očekuje da će se dokazati da nema njene krivice i odgovornosti za to što su djeca crtala trobojku.

Fotografija učenika koji u rukama drže iscrtane trobojke objavljena je na društvenoj mreži “Fejsbuk”.

Direktor Osnovne škole “Јugoslavija” u Baru Biljana Vukmanović izjavila je ranije da je pokrenula disciplinski postupak protiv ove učiteljice.

– Po saznanju su preduzete mjere iz nadležnosti direktora i pokrenut je disciplinski postupak. Naša škola nije mjesto na kojem će se demonstrirati otvoreno ili prikriveno političko djelovanje, već prijatno i bezbjedno mjesto za sve đake -rekla je Vukmanovićeva.

SRNA/RTRS