Nakon što ga je Novak Đoković savladao u polufinalu Australijan opena, Rodžer Federer je priznao da je naspram sebe imao boljeg. I to mnogo boljeg.

Upitan odmah poslije polufinala zašto je nije pružio još veći otpor aktuelnom šampionu, Federer nije htio da skriva karte. I njemu je bilo jasno da protiv Đokovića nema više šta da traži na terenu Rod Lejver arene, iako je tu šest puta podizao šampionski pehar.

– Danas je bilo užasno prolaziti kroz ono što se meni desilo. Lijepo sam počeo, lijepo igrao i na kraju, ali ono između… to je bilo za zaborav kada imate samo tri odsto šanse da pobijedite Đokovića – priznao je Federer.

Švajcarac, rekorder po Grend slem titulama sa njih 20 (Nadal ima 19, Đoković 16), do sada nikada nije rekao da je Đoković bolji od njega, a sada ne samo da je to potvrdio, već istakao da je Novak bio toliki favorit, da je postojala vjerovatnoća od čak 97 odstoda će se srpski as na kraju radovati.

Ona “svoja” tri odsto – Federer nije iskoristio.

– Pa opet, morate da da se trudite jer… nikad se ne zna – pokušavao je da se utješi poslije meča u kome se stvarno trudio, ali to nije bio dovoljno da zaustavi nalet Đokovića.

Štaviše, priznao je da je poslije uvodnih gemova počela istinska patnja.

– Znate, baš je teško kada vidite da ono što ste radili i što vam donosi rezultat (kao na početku meča kada je Federer poveo sa 4:1) odjednom ne funkcioniše… mnogo je teško, zaista – priznao je Švajcarac.

Ipak, razloga za zadovoljstvo ima.

– Na kraju krajeva, ima razloga da budem srećan. I to prilično. Mislim da sam, generalno posmatrano, igrao dobro – započeo je sa navođenjem razloga za optimizam.

Tome je dodao i sljedeće:

– Znam da mogu da igram bolje od ovoga, ali sam istovremeno svjestan da mogu da igram i mnogo gore. Kako u ovoj sezoni nisam igrao turnire prije Australijan opena, mislim da je ovo polufinale jedan vrlo, vrlo dobar rezultat – zaključio je Federer.

Izvor: Blic/RTRS