Dom zdravlja Prijedor prilagodio je iznos plata postojećim finansijskim sredstvima kako bi nastavio prepoznatljiv trend pozitivnog poslovanja i održavanja likvidnosti, rekla je Srni vršilac dužnosti direktora ove ustanove Milica Marjanović.
“Činjenica je da, uprkos smanjenju plate za pola koeficijenta u prosjeku Dom zdravlja Prijedor i dalje isplaćuje najviše plate u okruženju kada je riječ o zdravstvenim ustanovama. Na primjer, Dom zdravlja Banjaluka isplaćuje platu po minimalnim koeficijentima”, navela je Marjanovićeva.

Ona je podsjetila da je Dom zdravlja Prijedor od 1. marta prošle godine radnicima isplaćivao platu po maksimalnim koeficijentima, da je po tome bio jedinstven u Republici Srpskoj, ali da je Vlada Republike Srpske u oktobru 2019. donijela odluku o povećanjeu cijene rada u zdravstvu sa 135 KM na 145 KM bez doznačavanja dodatnih sredstava za to povećanje.

“Iznos plata sa novom cijenom rada od 145 KM pomnoženom sa srednjim koeficijentom ekvivalentan je iznosu plata sa ranijom cijenom rada od 135 KM pomnoženom sa maksimalnim koeficijentom”, navela je Marjanovićeva.

Ona je dodala da su sa svime upoznati upoznati radnici i sindikati i da će visina plata u narednom periodu zavisiti od visine ugovorenih sredstava koju će ponuditi Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske za 2020. godinu.

Odgovarajući na pitanje da li je Dom zdravlja Prijedor u ovoj godini promijenio cijene usluga, Marjanovićeva je navela da je cjenovnik usluga usklađen sa važećim cjenovnikom usluga koje određuje Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, ali je odbila da dostavi na uvid stari i novi cjenovnik.

Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara Republike Srpske najavio je da nastavlja borbu za svoje radnike i izrazio nadu da će ovaj slučaj smanjenja plata ostati usamljen i da će u skorije vrijeme “biti ispravljena nepravda prema radnicima ove ustanove”.

Agencije