Smanjenje januarskih plata radnicima za pola koeficjenta u prijedorskom Domu zdravlja samo je privremena odluka, zaključak je sastanka predstvnika Sindikata zdravstva i socijalne zaštite sa upravom ove zdravstvene ustanove. Cilj je pozitivno poslovanje u Domu zdravlja koji je prepoznatljiv po najvišim platama u okruženju.

Prethodna uprava Doma zdravlja u martu 2019. godine podigla je srednje koeficijente na najviše. U oktobru Vlada Srpske povećala je cijenu rada sa 135 na 145 maraka, a sredstva tek treba da budu prebačena. Kako ne bi došlo do negativnog poslovanja u ovoj zdravstvenoj ustanovi, koja isplaćuje najviše plate u okruženju, nova uprava, plate je smanjila za pola koeficjenta.

– Mi smo bili skoro pa jedini Dom zdravlja koji je imao najveće koeficijente i to je opravdano jer mi treba da obezbijedimo kako svoje plate, tako i potrebne lijekove za stanovništvo. Cilj nam je da pacijenti ne osjete to na svojoj koži – izjavila je glavna sestra u Domu zdravlja Prijedor Dušanka Smiljanić.

Prosječna plata u prijedorskom Domu zdravlja je 1.120 maraka dok je prosječna plata u Srpskoj u oblasti zdravstva 1.084 marke. Korigovanjem koeficijenta došlo je do iznosa plate koja je isplaćivana od marta do septembra 2019. godine, objašnjava rukovodstvo ove ustanove. Dodaju da će isplatom sredstava iz budžeta i koeficijenti biti vraćeni.

– Ovi zdravstveni radnici su to itekako zaslužili. Zaslužili su i mnogo više, ali eto, morali smo da prilagodimo finansijskom planu jer je finansijski plan u 2020. godini baziran podacima prihoda i rashoda iz 2019 godine – naglasila je v.d. direktora Doma zdravlja Prijedor Milica Marjanović.

Rebalansom budžeta Vlada Srpske predvidjela je sredstva kojim bi se pokrile isplaćene prethodne tri plate u zdravstvenim ustanovama, kažu u sindikatu.

– Narodna skupština Republike Srpske rebalansom budžeta predvidjela je 5,2 miliona maraka za zdravstvo Srpske. Očekujemo da ta sredstva Vlada prebaci fondu ili direktno zdravstvenim ustanovama, da se odradi što prije jer nije problem samo Dom zdravlja Prijedor, nego mnogi su direktori, koji su imali nekog ušteđenog novca i na uštrb nekih drugih stvari, isplaćivali i poštovali zakon – izjavio je predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Milenko Granulić.

Na sastanku je precizirano da će umanjenje plate za januar u narednom periodu biti nadoknađeno.

RTRS