Prijedorski SNSD zatražio je smjenu predsjednika gradske Skupštine Ajdina Mešića iz SDA. Ovaj zahtjev naći će se na narednom skupštinskom zasjedanju. Razlog je, kako kažu, to što SDA više nije u skupštinskoj većini.

Iz SNSD-a su poručili da, zbog nezakonitosti, neće podržati Inicijativu za osnivanje opštine Kozarac.

Izlazak SDA iz skupštinske većine u Prijedoru rezultat je obećanja gradonačelnika Milenka Đakvića da će podržati njihovu Inicijativu za osnivanje opštine Kozarac, tvrde u prijedorskom SNSD-u. Ova tačka uvrštena je na dnevni red narednog skupštinskog zasjedanja.

S obzirom da ova inicijativa nije u skladu sa zakonom, za nas je trenutno ova inicijativa neprihvatljiva, i SNSD, odnosno Klub odbornika SNSD-a neće je u ovom trenutku podržati – izjavio je šef Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini grada Prijedora Dalibor Pavlović.

Zaključak o nezakonitosti Inicijative za osnivanje opštine Kozarac donijela je skupštinska Komisija za propise, odakle ističu da prilikom njenog podnošenja nije ispoštovano više odredbi iz zakona Republike Srpske i Statuta grada Prijedora.

– Mislim da je ovo prije svega politička igra DNS-a i SDA, konkretno u ovom slučaju gradonačelnika i predsjednika skupštine koji pripadaju tim partijama – rekao je član Komisije za propise Dalibor Grabež.

Predsjednik Skupštine grada Prijedora Ajdin Mešić je navod SNSD-a o razlogu zbog kojeg je SDA napustio skupštinsku većinu nazvao smiješnim, komentarišući najavu svoje smjene.

– Ukoliko odbornici smatraju da moj rad nije bio na odgovarajućem nivou, smatram da imaju pravo tražiti smjenu – poručio je Mešić.

Sličnog stava je i prvi čovjek Prijedora Milenko Đaković koji kaže da su tvrdnje da je obećao podršku nekoj od Inicijativa za odvajanje od grada – apsolutno netačne.

– Naglašavam, grad Prijedor i DNS se u to nisu petljali, pustili su da ljudi daju svoja mišljenja, a na kraju je skupština ta koja o tome donosi odluke na nivou grada Prijedora – poručio je Đaković.

Ako na narednom zasjedanju gradske Skupštine zakazanom za 3. februar bude izglasna smjena Ajdina Mešića, istog dana biće imenovan i njegov nasljednik. U Skupštinskoj većini, za sada, ne govore o imenima.

RTRS