SNSD neće podržati inicijativu za osnivanje opštine Kozarac koja je na dnevnom redu Skupštine grada zakazane za ponedjeljak.

Ovo je na pres konferenciji izjavio šef Kluba odbornika SNSD, Dalibor Pavlović i naveo da ce prema njihovim saznanjima gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković i Klub odbornika DNS glasati za usvajanje ove inicijative.

– SNSD nije htio da obeća SDA podršku inicijativi za osnivanje opštine Kozarac po cijenu gubitka skupštinske većine, jer inicijativa nije u skladu sa zakonom i za nas je trenutno neprihvatljiva. Očigledno je da je gradonačelnik jedva dočekao ukazanu priliku – rekao je Pavlović novinarima.

Dodao je da je SDA bio u Skupštinskoj većini ali da ih je gradonačelnik Đaković pridobio obećanjem da ce podržati inicijativu za osnivanje opštine Kozarac.

– Samim tim je odobrio da se elaborat o opravdanosti osnivanja opštine Kozarac postavi na internet stranicu grada iako nisu ispunjeni zakonski uslovi za puštanje inicijative u proceduru.Takođe je inicijativa stavljena na dnevni red naredne skupštine kako bi očigledno gradonačelnik ispunio svoje obećanje dato SDA – tvrdi on.

Naveo je da će Klub odbornika SNSD tražiti da se gradonačelnik izjasni o ovoj inicijativi na sjednici Skupštine grada kao sto se izjasnio o inicijativi za osnivanje opštine Omarska kako bi potvrdio ili demantovao ove navode odbornika SNSD.

– Prema informacijama koje imamo klub odbornika DNS će podržati inicijativu za osnivanje opštine Kozarac, iako nisi podržali i icijativu za osnivanje opštine Omarska, a koja je bila u skladu sa zakonom, a sve u svrhu zadržavanja SDA na svojoj strani i dodvoravanja bošnjačkom glasačkom tijelu – tvrdi Pavlovic.

Dodao je da Klub odbornila SNSD u ovom trenutku ne želi da otkrije zašto inucijativa za osnivanje opštine Kozarac nije zakonita ali je naveo da je greška nastala u samoj proceduri podnošenja inicijative.

– O ovoj proceduri izjasniće se i Komisija za propise na Skupštini i biće sve jasno – rekao je on.

Potvrdio je da je Klub odbornika SNSD u ime skupštinske većine podnio zahtjev za dopunu dnevnog reda naredne Skupštine sa tačkama za smjenu predsjednika Skupštine grada Prijedora Ajdina Mešića koji je iz SDA i izbor novog predsjednika jer SDA nije više dio skupštinske većine. Pavlović je najavio da skupštinska većina ima dovoljno odbornika koji ce podržati usvajanje ovih tačaka.

Pored Pavlovića, konferenciji za medije prisustvovali su odbornici SNSD Rajko Drinić i Goran Velaula.

Srpskainfo