Stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević izjavio je Srni da je “Mirko Šarović propali političar koga u Republici Srpskoj niko ne uzima za ozbiljno i niko i neće zbog njegove politike služenja interesima sarajevskih hegemonističkih krugova”.

Na pitanje Srne da prokomentariše Šarovićevu izjavu da je neophodna hitna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske nakon što je, kako je rekao, dostavljanjem Programa reformi BiH pokrenuta aktivacija Akcionog plana za članstvo u NATO, Galijašević je rekao da je bivšem političaru kao što je Šarović, kojeg ni u vlastitoj stranci niko više ništa ne pita, najbolje da ćuti i da se sakrije od srpskog naroda, jer u proteklom mandatu apsolutno ništa nije uradio za Republiku Srpsku, a njegova partija čak nije glasala ni za Rezoluciju o vojnoj neutralnosti Srpske.

– Kao član Član Izvršnog obavještajnog odbora Šarović je mirno posmatrao napad AID-a preko OBA na Srbiju, pokušaj ubistva Aleksandra Vučića u Potočarima, teroristički napad na pripadnike Oružanih snaga BiH u Sarajevu, podržao je sankcionisanje ruskih književnika i zabranu njihovog ulaska u BiH, nije vidio ni paradžemate u FBiH… I da ne nabrajamo sve šta je radio, odnosno šta nije radio i pred čime je zatvarao oči, taj nekada omiljeni političar sarajevske čaršije, a danas su ga isti ti pustili niz vodu – istakao je Galijašević, dodavši da “Šarovića dodatno hvata panika i od mogućih sudskih procesa”.

On je ocijenio da je Šarović, bez podrške u srpskom narodu u Republici Srpskoj i Srbiji, ostavljen i od svojih sarajevskih prijatelja, pošto su shvatili da je istrošen i da više nema nikakvu težinu.

– Šarović se zato sada oslanja na Nenada Popovića, ministra bez portfelja u Vladi Srbije i predsjednika minorne Srpske narodne partije, za koga, kako je danas saopšteno u Beogradu, na izbornoj listi Srpske napredne stranke na narednim izborima više nema mjesta – istakao je Galijašević.

On je naveo da “bratstvo Mirka Šarovića i Nenada Popovića vezuju lukrativni interesi, jer im je i jednom i drugom novac na prvom mjestu”.

– Nenad Popović u Srbiji je prepoznat kao najveći tajkun u politici Srbije, čovjek koji je tokom pljačkaške privatizacije uništio veliki energetski gigant Srbije ‘Minel’ i petnaest hiljada radnika ostavio bez posla. Popović zbog svega onoga što je o njemu isplivalo u aferi ‘Panamski papiri’, više niko neće u Srbiji. Izbacuju ga iz vladajuće koalicije a opoziciji nije potreban zbog lošeg imidža. Tako su se dva politička šibicara, Šarović i Popović, udružili – istakao je Galijašević.

Prema njegovim riječima, namjera im je bila da se, dok je Šarović bio ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara, dokopaju “Elektroprivrede Republike Srpske”, odnosno njenih resursa i da ih devastiraju kao što je Popović učinio sa “Minelom” u svoju korist.

– Narod Republike Srpske bi tako osiromašio a računi tih političkih tajkuna u Panami ili na nekom drugom mjestu postali bi još puniji. Međutim, Popović i Šarović su pročitani kod naroda i u Srbiji i u Republici Srpskoj jer su jedino Aleksandar Vučić i Milorad Dodik priznati od građana i u Srbiji i u Srpskoj kao jedine relevantne političke ličnosti i čuvari srpskog naroda koji su lako prepoznali nečasne radnje Šarovića i Popovića – zaključio je Galijašević.

SRNA/RTRS