Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da predsjednik SDS-a Mirko Šarović, ukoliko ima dovoljno glasova i potpisa, sazove sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske u vezi sa Programom reformi i Akcionim planom za članstvo MAP u NATO.

– Ko mu brani, ako ima dovoljan broj glasova i ruku, neka odmah zakaže sjednicu. Drago mi je što pokazuje toliki interes za Narodnu skupštinu jer je upravo Šarović prije izvjesnog vremena u Narodnoj skupštini rekao da mu ona ništa ne znači, a sad je naprasno počeo da je voli – rekao je Dodik novinarima u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, Šarović vjerovatno to traži da bi podvalio građanima Republike Srpske i na prevaru ponovo dobio neki mandat u Sarajevu.

Dodik je naveo da je danas u Sarajevu imao nekoliko razgovora sa delegacijom USAID-a i ambasadorom SAD u BiH Erikom Nelsonom, dodajući da je i sa njima bilo razgovora o toj temi.

– Još 2010. godine u Talinu Savjet NATO-a dao je BiH mogućnost uslovnog MAP, gdje se tražilo da se perspektivna vojna imovina da u vlasništvo Ministarstva odbrane BiH. Te pregovore vodimo od 2013. i nismo dali i zbog toga je taj proces stajao – ukazao je Dodik.

Dodik je rekao da on nije u mogućnosti da obezbijedi od ostalih članova Predsjedništva da se BiH povuče iz MAP.

– Ono što je bitno jeste da MAP nema ono što je osnova za njegovo aktiviranje, a to je akcioni nacionalni godišnji plan, jer plan reformi nije to – ponovio je Dodik.

SRNA/Srpskainfo