Opštinski odbori SNSD-a u Federaciji BiH podnijeli su inicijativu predsjedniku stranke Miloradu Dodiku da na poziciju direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migrante ne bude izabran kadar DNS-a. Za aktuelnog vršioca dužnosti direktora Marka Aćića tvrde da podriva jedinstvo srpskih povratnika u Federaciji. Iz DNS-a odbacuju ove optužbe.

Izvršni sekretar SNSD-a za Federaciju BiH Goran Broćeta tvrdi da je potpredsjednik DNS-a Marko Aćić znatno doprinio razdoru srpskih političkih subjekata u Drvaru i da za to ne zaslužuje podršku SNSD-a za čelno mjesto u Sekretarijatu za raseljena lica. Broćeta naglašava da su srpski povratnici u najvećem procentu glasali za SNSD i da DNS već ima poziciju ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH.

– Smatramo da imamo apsolutno pravo da utičemo na to ko će biti budući direktor Kancelarije za izbjegla i raseljena lica jer je ona direktna spona sa povratničkom populacijom u Federaciji – ističe Broćeta.

Iz DNS-a odbacuju optužbe o podrivanju SNSD-a. Za Aćića tvrde da odlično obavlja dužnost direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica.

– Tu se ne vodi računa o stranačkoj pripadnosti, nego jasno postoje pravila koja ukazuju kako i kome se može pomoći sa te pozicije na kojoj se nalazi – kaže vršilac dužnosti predsjednika DNS-a Nenad Nešić.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je potvrdio da će analizirati tvrdnje o ulozi vršioca dužnosti direktora Republičkog sekretarijara za raseljena lica u nedavnom političkom pregrupisavanju.

– Nije problem da to bude kadar DNS-a, ali moramo raščistiti jednu stvar. Ne mogu dobiti podršku SNSD-a, kao najveće stranke, ljudi koji rade protiv interesa SNSD-a kao nedavno u Drvaru – istakao je Dodik.

Iz Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH saopštavaju da bi najracionalnije bilo da direktor Sekretarijata bude kadar SNSD-a, stranke kojoj su srpski povratnici u Federaciji dali najveći broj glasova.

RTRS