Direktor Aerodroma Banjaluka Milan Račić rekao je da je sa 150.000 putnika za prošlu godinu ostvaren rekordan broj prevezenih građana, te da je cilj uprave za ovu godinu 200.000 putnika i tri nove destinacije u Evropi.

Račić je naveo da Aerodrom dnevno u prosjeku ima dva leta, te da je cilj da taj broj bude dupliran i uvedeno još više čarter letova iz Banjaluke. On je rekao da se ubrzano radi na otvaranju novih linija, kao i da će od marta biti otvorena linija za Beč, a u toku su pregovori o još nekoliko atraktivnih destinacija.

– Naši građani već od ovog mjeseca mogu da lete i za Frankfurt. Od marta će moći i za Beč, a optimista sam i za još nekoliko zanimljivih destinacija u Zapadnoj i Istočnoj Evropi. Za Beč uvodimo dva leta sedmično, uz mogućnost povećanja broja letova – rekao je Račić za Večernje novosti, dodajući da će putnike za Beč prevoziti kompanija “Lauda”.

On je naglasio da se već višestruko isplaćuje ugovor sa “Rajanerom” što potvrđuju i podaci iz ove kompanije o zaradi.

– Prema procjenama iz “Rajanera”, njihovi putnici troše u prosjeku oko 400 KM. Kada se ovaj broj pomnoži sa 123.000, koliko je bilo putnika sa našeg aerodroma u “Rajaner” avionima, dolazimo do cifre od gotovo 50 miliona KM koji su upumpani u privredu Republike Srpske. Ugovorom sa tom kompanijom dobili smo uvećanje broja putnika za više od 500 odsto u odnosu na godinu ranije – ističe Račić. On napominje da je Aerodrom Banjaluka ogledalo Republike Srpske u koje se mora ulagati više sredstava za modernizaciju i nabavku nove opreme.

– Imamo podršku Vlade Republike Srpske, ali mora biti još veća. Do sada smo veliku podršku imali od srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji je uvijek imao sluha za razvoj Aerodroma Banjaluka – naglasio je Račić.

Kada je riječ o nivou BiH i saradnji sa Savjetom ministara Račić tvrdi da prošli saziv nije imao sluha za banjalučki Aerodrom i očekuje da novi saziv bude operativniji i omogući razvoj u okviru ulaganja.

SRNA/Srpskainfo