Već mjesecima opozicione partije /SDS i PDP/ u Republici Srpskoj orkestrirano zbunjuju javnost tvrdeći da je prema Programu reformi, koji je dostavljen u sjedište NATO saveza u Briselu, BiH u istom statusu sa Sjevernom Makedonijom, odnosno da čeka u redu za članstvo o kome Narodna skupština Srpske više ne može da odlučuje.

Uprkos činjenici i da je Alijansa 31. januara saopštila da Program reformi BiH ne prejudicira bilo kakvu odluku o potencijalnom članstvu u NATO u budućnosti, kao i da su reforme na polju odbrane jedna od ključnih pitanja za saradnju, opozicioni političari nastoje da drže tenziju i nastavljaju sa obmnama iz samo njima znanih razloga. Da li da prikriju nesuglasice u svojim redovima, osipanje članstva ili da po principu “hljeba i igara” zabavljaju narodne mase dok pojedini među njima uzimaju i duple plate!?

Šarović je juče najavio da će Klub poslanika SDS-a, stranke na čijem je čelu, zatražiti i sazivanje hitne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske u vezi sa Programom reformi i Akcionim planom za članstvo /MAP/ u NATO-u.

Postavlja se pitanje odakle naprasno toliko pozivanje na institucije Republike Srpske kada će Šarović, kao srpski ministar u Savjetu ministara, među srpskim narodom ostati upamćen po svojoj neslavnoj izjavi da “neće da poštuje stavove Narodne skupštine Republike Srpske”, te da oni nisu za njega obavezujući.

Treba podsjetiti i da su poslanici SDS-a i PDP-a napustili sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske kada se izjašnjavalo o strateški važnom dokumentu – Rezoluciji o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti, dok su potom lideri ove dvije stranke Mirko Šarović i Branislav Borenović tražili da taj isti parlament razmatra dokument Program reformi koji je usvojilo Predsjedništvo BiH.

Postavlja se pitanje koja je politika SDS-a i PDP-a istinska – u proteklih nekoliko godina kada su provodili politiku sarajevske čaršije, napuštali skupštinska zasjedanja, čupali mikrofone… ili ova koju danas pokušavaju da predstave narodu u Republici Srpskoj kada se pozivaju na njene institucije?

Takođe, pitanje je i koja je stvarna politika SDS-a i PDP-a – ona od prije koju godinu ili ova danas!?

S toga javnost u Republici Srpskoj i BiH, ali i međunarodnu javnost treba podsjetiti na izjave bivšeg srpskog člana Predsjedništva BiH, a danas počasnog predsjednika PDP-a Mladena Ivanića, kao i njegovih kolega iz prethodnog saziva Savjeta ministara Igora Crnatka i Dragana Mektića.

IVANIĆ: POTREBNO JE DA SVE ZEMLJE UĐU U NATO /2. FEBRUAR 2017./

Samo prije tri godine, Ivanić je iz udobne sarajevske fotelje u Predsjedništvu BiH ponavljao – postoji potpuna politička saglasnost o jednoj stvari, a to je aktiviranje MAP-a.

“Svima nam je želja da se akcioni plan za članstvo aktivira i nadam se da ćemo napraviti određeni iskorak. O samom članstvu nije postignut toliki stepen jedinstva i tu postoje razlike, ali o tome je prerano govoriti. Po meni potrebno je da sve zemlje u regiona uđu u NATO i to bi nama onda jako olakšalo definitivnu odluku. Treba se zadržati na onome što je zajedničko svima, a to je MAP”, govorio je tada Ivanić.

IVANIĆ: POZIVAM NATO DA AKTIVIRA MAP /21. MART 2017./

Iste godine 21. marta Ivanić je čak pozvao NATO da aktivira MAP za BiH, te ocijenio da je veoma pozitivna stvar što je tadašnje Predsjedništvo BiH, čiji je bio član, usvojilo dokument pod nazivom “Pregled odbrane”.

Istakao je da, kada je riječ o NATO-u, u BiH postoji potpuna politička saglasnost oko jedne stvari, a to je aktiviranje MAP-a.

IVANIĆ: POČETKOM NAREDNE GODINE AKTIVIRANJE MAP-a /20. JUN 2017./

Tada predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić na sastanku delegacije BiH sa ambasadorima NATO-a u Briselu ponavljao je kao mantru – potrebno aktiviranje MAP-a.

Ivanić je rekao da je na tom sastanku glavna argumentacija bila – da je BiH potrebno aktiviranje MAP-a jer oko toga postoji politička saglasnost i pozicije i opozicije te svih konstitutivnih naroda, te da je to jedna od rijetkih stvari o kojoj u BiH postoji jedinstvo.

On je tada izrazio očekivanje da bi, ako ne do kraja 2017. godine, onda početkom iduće mogao da bude biti aktiviran MAP i da BiH uđe u novu fazu odnosa sa NATO-om.

IVANIĆ USVOJIO STRATEGIJU SPOLJNE POLITIKE BiH ZA PERIOD 2018-2023. KOJOM PRIHVATA ODREDBE O NATO INTEGRACIJAMA /MART 2018./

Predsjedništvo BiH, u čijem sastavu je bio i Ivanić, usvojilo je Strategiju spoljne politike BiH za period 2018-2023. godina prihvatajući odredbe o NATO integracijama, a kojom je na najgrublji način omalovažen međunarodni kapacitet Republike Srpske, garantovan i Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Tadašnji predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik upozorio je Ivanića da je učinio još jedan opasan presedan, i to na kraju svog mandata. Dodikovo pismo upućeno tada Ivaniću, napisano je u diplomatskom tonu i argumentovamo, a iako je riječ o korespondencija srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, Ivanić mu je odgovorio nedoličnim rječnikom:

“Kada je usvajana prošla Strategija spoljne politike, 2003. godine, bio sam ministar inostranih poslova i ona je usvojena na moj prijedlog, te o proceduri njenog donošenja znam mnogo više od vas. Budući da vi lično u tome niste učestvovali ni na koji način bilo bi pametnije da se uzdržite od držanja lekcija o stvarima o kojima nemate pojma”.

Ivanić nastavlja i dalje da se obraća predsjedniku Srpske jezikom i tonom koji zasigurno ne dolikuje u komunikaciji visokih funkcionera i to bez bilo kakave argumentacije:

“Ja od vas nikada nisam tražio da me konsultujete o pitanjima o kojima, u skladu sa Ustavom, odlučuje predsjednik Republke Srpske, pa i od vas očekujem da se ‘ne petljate’ u nadležnosti člana Predsjedništva”.

Dakle, iako je glasao za Stretigiju koja predviđa NATO put BiH, Ivanić poručuje predsjedniku Republike da se “ne petlja” u pitanja koja se tiču i Republike Srpske i dokument u kojem je jasno naglašeno približavanje BiH NATO-u.

Koliko je “beznačajan” dokument za koji je glasao Ivanić, kako je on to želio da predstavi javnosti, dokazuje i pismo američkog državnog sekretara Majka Pompea Predsjedništvu u kome poziva BiH da prihvati ANP ili Godišnji nacionalni program, a kao jedan od argumenata za svoj stav kaže da je BiH približavanje NATO-u jasno naglasila u dokumentu Strategija spoljne politike.

CRNADAK: POTREBNO ŠTO BRŽE AKTIVIRANJE MAP-a

Ivanićev partijski kolega, a tadašnji ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Igor Crnadak, koji će ostati upamćen kao ministar koji je Ministarstvo na čijem je čelu bio skoro pet godina ostavio bez ijedne šefovske pozicije za Srbe, 23. septembra 2017. godine u NJujorku izjavio je da u BiH ne postoji konsenzus o punopravnom članstvu u NATO-u, ali da postoji puna saglasnost o nastavku saradnje sa Alijansom, uključujući što brže aktiviranje MAP-a.

On je pojasnio da se sve parlamentarne partije iz Republike Srpske protive punopravnom članstvu, ali da nastavak saradnje sa NATO-om podržavaju svi, uključujući i SNSD.

MEKTIĆ: NEMAM NIŠTA PROTIV NATO INTEGRACIJA BiH /2018, 2019./

Bivši ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Dragan Mektić otvoreno se zalagao za put BiH kao NATO savezu. On je 18. decembra 2018. godine rekao da nema ništa protiv NATO integracija, a u aprilu 2019. poručio je da podržava ulazak BiH u NATO, te da bi volio da BiH i Srbija uđu u NATO.

Tako su nekada govorili Ivanić, Crnadak, Mektić, a danas govore nešto sasvim drugo – Programom reformi aktiviran MAP, hoćemo hitnu sjednicu Narodne skupštine!?

Izvor: SRNA/ATV