Odbornici DNS u Skupštini grada Prijedora tvrde da su odluke skupštinske većine, čiji dio nisu ovi odbornici, nezakonite te da to potvrđuje i posljednja presuda suda.

Naime, odbornica DNS Oliver Brdar-Mirković tužila je Skupštinu grada jer je skupštinska većina izglasala promjenu sastava Komisije za izbor i imenovanje, čiji je ona bila predsjednik.

Prošle sedmice stigla je presuda u kojoj je navedeno da se ova odluka Skupštine o izmjeni sastava Komisije poništava kao i sve odluke novoizabrane Komisije za izbor i imenovanja.

Olivera Brdar-Mirković izjavila je da su odbornici DNS upozoravali da se nakon formiranja nove skupštinske većine prilikom donošenja akata krši zakon.

– Radi se o čistom politikanstvu i političkoj čistki koja je počela formiranjem nove skupštinske većine i smijenjivani su članovi iz svih stalnih radnih tijela, a poslije neusvajanjem izvještaja javnih ustanova smjenjeni su njihovi direktori. Nema govora o tome što je skupštinska većina pokušavala da predstavi svoj rad nečim što je u interesu građana, radi se o čistom politikanstvu i kupljenju političkih poena. Imamo sada potpuno rasvjetljenu situaciju da sve što su oni donosili je potpuno protivzakonito i da su stvorili pravnu nesigurnost u Skupštini grada, a kakve su posljedice to ćemo tek vidjeti-izjavila je Brdar-Mirković.

Navela je da je ona pokrenula privatnu tužbu zbog Odluke Skupštine grada da izmijeni sastav Komisije za izbor i imenovanje od 13. septembra koja je presuđena u njenu korist, a da se u slučaju tužbe na rješenje o Komisiji za izbor i imenovanje od 13. februara vodi upravni spor.

Foto: Bojana Masjtorović/RAS Srbija

Šef Kluba odbornika DNS u Skupštini grada Prijedora, Goran Predojević izjavio je da je neizvjesno šta će biti sa odlukama koje su u vezi Komisije za izbor i imenovanje, Odborom za žalbe, Komisijom za kontrolu javne potrošnje i nadzor nad upravljanjem i raspolaganjem imovine, kao i odlukama za razrješenje direktora Centra za socijalni rad, Dvorane “Mladost”, Vrtića “Radost” Doma zdravlja te rješenjima o imenovanju novih vršioca dužnosti direktora na ovim mjestima.

– Počinju da dolaze presude. Mi i dalje stojimo iza mišljenja da sve što je rađeno je rađeno mimo zakona, da se nismo bavili pitanjima građana, da smo se bavili politikanstvom i nastavićemo pravnu  borbu i jasno i glasno iznositi stavove na Skupštini. Čitavo vrijeme smo govorili da se sve odluke donose nezakonito i pozivali se na zakone, poslovnike i statute, ali koliko god mi govorili i mislili da smo upravu to nije imalo odjeka. Bitno je bilo samo da se određene odluke izglasaju – rekao je Predojević.

Dodao je da se očekuju i presude u slučajevima tužbi direktorica vrtića “Radost” i Doma zdravlja zbog smijena sa direktorskih funkcija.

Predojević smatra da su sastanci koje uoči sjednica Skupštine održavaju predsjednik Skupštine, gradonačelnik, šefovi odborničkih klubova i predstavnici partija koje nemaju klub, izgubili smisao.

– Na tim sastancima dogovore se vrijeme, datum sjednice i sve ostalo da bi nadležna odjeljenja i svi ostali mogli pripremiti materijale. U zadnje vrijeme veliki broj tačaka, više nego u odnosu na predloženi dnevni red, dolazi na samu Skupštinu bez materijala, a ono što je bio slučaj juče da je bilo oko 20 prijedloga novih tačaka koje su onda povučene, pa su određene tačke predložene na samoj Skupštini, mi smo odlučili da ne glasamo za dnevni red jer nema smisla držati Skupštinu u svemu tome- zaključio je Predojević.

Pored Predojevića i Brdar-Mirković, konferenciji za medije prisustvolai su i ostali odbornici DNS u Skupštini garda Prijedora, Valentina Sovilj, Drenka Bašić, Igor Javorić i Brane Radanović.

Srpskainfo