Klub odbornika DNS-a u Skupštini grada Prijedora ocijenio je danas da su i najnovije sudske presude protiv akata lokalnog parlamenta dokaz da se gotovo godinu dana radi mimo zakona i da se ulazi u neizvjesnost sa aspekta zakonitosti brojnih odluka donesenih u tom periodu.
Šef ovog kluba Goran Predojević izjavio je da se još ne zna kakve će ove presude imati dalje posljedice i na sve odluke koje su donesene.

“Sve vrijeme smo govorili da se odluke donose nezakonito i jasno se pozivali na članove zakona, statuta i poslovnika, ali, koliko god govorili, to nije imalo odijeka”, rekao je Predojević na konferenciji za novinare.

On je naveo desetine odluka Skupštine grada koje proističu iz inicijalno osporenih akata, a to su razrješenje i imenovanje Komisije za izbor i imenovanje i Odbora za žalbe, među kojima su kadrovska rješenja u javnim ustanovama Centar za socijalni rad, Sportska dvorana “Mladost”, vrtić “Radost” i Dom zdravlja, kao i razrješenje i imenovanje predsjednika Skupštine grada.

“Nastavićemo pravnu borbu i jasno i glasno iznositi stavove u Skupštini grada”, dodao je Predojević.

On je podsjetio na posljednje dvije presude u predmetima dvoje odbornika protiv Skupštine grada, te ukazao da je bilo i presuda u predmetima bivše direktorice Centra za socijalni rad Prijedor i jednog člana Odbora za žalbe u korist tužilaca, a na štetu lokalne Skupštine.

Predojević je dodao da su u toku i predmeti protiv Skupštine koje su pokrenule bivše direktorice Doma zdravlja i vrtića “Radost”.

On je medijima dao na uvid akte Vlade Republike Srpske u kojima je uočljiv sljed događaja u vezi sa institucionalnim reagovanjem na dešavanja u Skupštini grada Prijedora u proteklih godinu dana.

“Pravobranilaštvo Republike Srpske – sjedište zamjenika u Prijedoru primilo je dokumentaciju 22. avgusta, a rok za pokretanje upravnog spora je bio 2. septembra. Spor je pokrenut 13. septembra, odnosno 11 dana nakon isteka krajnjeg roka”, naveo je Predojević.

On je pročitao zaključak Vlade Republike Srpske sa potpisom premijera Radovana Viškovića u kojem se navodi da je upoznata o informaciji u vezi sa nepoštovanjem njenog zaključka od Pravobranilaštva Republike Srpske – sjedište zamjenika u Prijedoru i da ju je prihvatila.

Prema Predojevićevim riječima, sudske presude koje Skupštini grada nalažu djelovanje u određenim rokovima, jedan su od razloga zašto odbornici DNS-a nisu juče prihvatili dnevni red Skupštine grada Prijedora.

On je naveo da je drugi razlog praksa koja se ponavlja u proteklih godinu dana – da se mimo onoga što se rukovodstvo Skupštine, gradonačelnik, šefovi odborničkih klubova i predstavnici parlamentarnih stranaka koje nemaju klubove dogovore na sastancima o vremenu, dnevnom redu i materijalima za sjednice, na samim sjednicama dnevni red korjenito mijenja, najčešće bez pravovremenog dostavljanja materijala.

“Juče je bilo oko 20 izmjena, povlačenja tačaka i dopuna. To otežava rad Skupštine i donošenje kvalitetnih rješenja, već je cilj samo da se izglasa”, ocijenio je Predojević.

Odbornik DNS-a Olivera Brdar Mirković rekla je da je tužila Skupštinu grada i dobila presudu u svoju korist nakon što ju je 13. februara Skupština razriješila dužnosti predsjednika Komisije za izbor i imenovanje, jer, kako je navela, nisu ispoštovani razlozi, ni procedura smjene.

“Riječ je o čistom politikantstvu i kupovini političkih poena i evo sad imamo potpuno rasvijetljenu situaciju da je sve ono što su oni donosili potpuno protivzakonito i da su umjesto dobrobiti za građane, kako oni to vole reći, stvorili jednu pravnu nesigurnost u Skupštini grada”, ocijenila je Mirkovićeva.

Odbornici Skupštine grada Prijedora nisu usvojili dnevni red za juče zakazane sjednice, nakon čega je predsjednik Skupštine Ajdin Mešić zaključio zasjedanje.

U Skupštini grada Prijedora 13. februara prošle godine promijenjena je skupštinska većina. Do tada ju je činilo 10 odbornika DNS-a, sedam odbornika SNSD-a, tri odbornika SDA-a, po jedan odbornik SP-a, SDP-a BiH i sa liste nacionalnih manjina, a koji je član SNSD-a, dok su izvan većine djelovali SDS sa svojih pet mandata, PDP sa dva i DF sa jednim.

Nakon te sjednice novu skupštinsku većinu činila su 24 odbornika – svi osim šest odbornika DNS-a i jednog SDP-a BiH.

Budući da su četiri odbornika u međuvremenu napustila DNS, a jedan socijaliste, na jučerašnjem zasjedanju ta većina svela se na 14 od potrebnih 16 glasova, s tim da dva odbornika koji su je činili do sada nisu prisutvovala sjednici.

Agencije