Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je Program reformi BiH dokument kojim se definiše put BiH u stabilnu saradnju sa NATO-om, a da za put u NATO mora postojati podrška građana i odluka institucija.

Ponavlja da potpisani Program reformi definiše samo prihvatljiv oblik saradnje.

Istovremeno, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavljuje da će objaviti stenograme iz kojih je, kaže, jasno da Program reformi nije Godišnji nacionalni plan za članstvo u NATO-u.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović kaže da je Programom reformi BiH precizirana saradnja sa NATO-om i da nema govora o neminovnom članstvu u NATO-u.

Članstva u ovom vojnom savezu, naglašava, ne može biti bez odluke institucija i izjašnjavanja građana: “Ovaj dokument definitivno podrazumijeva da imamo saradnju sa NATO-om i smatram da treba da imamo tu saradnju, dok put u NATO podrazumijeva da mora postojati podrška za takav proces.”

Predsjednica Srpske kaže da je imala uvid u dokument Program reformi i da se uvjerila da ne sadrži nijedan, za Srpsku problematičan element, prethodno predviđen Godišnjim nacionalnim planom na članstvo u NATO-u: “Gledali smo drugačije primjere u regionu i možda je to razlog što se isproblematizovalo to sve. Postoji primjer gdje je bila vrlo jasno izražena volja građana da neće u NATO, pa su uvedeni u NATO određenim metodama, a bio je i primjer da se znalo da će postojati otpor, pa su izostavljene procedure kojima se narod izjašnjava, pa su se našli u NATO-u.”

I srpski član Predsjedništav BiH Milorad Dodik ponavlja svoj stav da Program reformi nije MAP.

Kaže da zabunu unosi činjenica da je NATO 2010. u Talinu Bosni i Hercegovini dao uslov za pristupanje MAP-u.

Trebalo je da BiH neperspektivnu vojnu imovinu upiše na Ministarstvo odbrane. Republika Srpska to već osmu godinu blokira i samim tim, onemogućava aktivaciju MAP-a, izričit je Dodik: “MAP nema ono što je osnov za njegovo aktiviranje, a to je Akcioni nacionalni godišnji plan. Plan reformi nije to. Neki pokušavaju da podvale i kažu da jeste, ali nije. Daću vam i stenograme kada smo to pitanje raščišćavali da vidite da to nije to.”

Na tvrdnje PDP-a da je BiH u MAP-u reagovao je savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH i portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

On je za Srnu izjavio da je počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić posljednja osoba koja treba da govori o MAP-u jer je poslije usvajanja Rezolucije o vojnoj neutralnosti Republike Srpske pred generalnim sekretarom NATO-a rekao da je o MAP-u postignut konsenzus svih u BiH.

Tako je Ivanić, prema riječima Kovačevića, omalovažio odluku Narodne skupštine Republike Srpske koja je zauzela stav da ne može biti nijednog novog koraka BiH ka NATO-u.

RTRS