Predsjednik NDP-a Dragan Čavić ističe da Program reformi BiH nema nikakve veze sa Godišnjim nacionalnim programom (ANP), koji je bio predviđen za aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO-u (MAP), te da sve takve priče predstavljaju spekulaciju.

Čavić, koji je i predsjednik Kluba poslanika NDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, rekao je da nema razloga za teškim riječima i da prvo treba detaljno pročitati usvojena skupštinska dokumenta o odnosu prema NATO-u.

“Sud treba davati tek onda kada se pročitaju usvojeni skupštinska dokumenta”, izjavio je Srni Čavić, komentarišući izjavu predsjednika SDS-a Mirka Šarovića da SDS ne odustaje od zakazivanja sjednice Narodne skupštine s ciljem “utvrđivanja odgovornosti za aktiviranje MAP-a”.

Čavić je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da u Srpskoj ni vlast, ni opozicija nisu spremni da podrže put BiH u NATO dok se Srbija ne odredi o putu u taj vojni savez.

On je napomenuo da je Poslovnikom Narodne skupštine Republike Srpske preciziran način sazivanja sjednice i formalnopravni uslovi.

“Ne predstavlja problem da onaj ko ispunjava te uslove pripremi svu argumentaciju, jer predlagač daje obrazloženje za prijedlog dnevnog reda”, podsjetio je Čavić.

SRNA/ATV