Predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić pozvao je direktora crnogorske Uprave policije Veselina Veljovića da podnese ostavku zbog odluke da policija ne obezbjeđuje molitvene litije u gradovima širom zemlje koje organizuje Srpska pravoslavna crkva povodom donošenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Milačić u pisanoj izjavi ističe da je crnogorska Uprava policije dala najsramnije saopštenje kakvo nijedna policija u istoriji nije dala, dodajući da će se kao takvo “planetarno izučavati”.

On navodi da se Uprava policije odrekla svojih Zakonom o unutrašnjim poslovima ustanovljenih obaveza – održavanja javnog reda i mira, te obaveze da policija služi građanima i na ovaj način “direktno udarila na stabilnost Crne Gore”.

Milačić navodi da su po priznanju Uprave policije u litijama primijećene bezbjednosno interesantne osobe, te osobe koje kod sebe posjeduju oružje i hladno oruđe, a policija koju plaćaju građani Crne Gore, poručuje “ako vas napadnu, branite se sami, sami ste krivi”.

On je upitao kakve to preče poslove od obezbjeđivanja javnog reda i mira ima Uprava policije dok se na ulicama nalazi više od 200.000 ljudi, te da li će se u državi ikada dešavati masovnost poput litija koje po Ustavu i zakonu policija mora obezbjeđivati.

– I da je tačno da u litijama ima ljudi sa hladnim i vatrenim oružjem, kako tvrdi Uprava policije, zar upravo to ne bi trebalo da bude razlog više za pojačanu pažnju policije i pažljivije obezbeđivanje litija? – upitao je Milačić.

On smatra da je ovakvo saopštenje policije “poziv na nemire i sukobe jer policija obavještava javnost i sve kriminogene strukture društva da su učesnici litija od sada nezaštićeni kao glineni golubovi i da na njih udari ko god hoće, policija im u tome neće smetati”.

Milačić smatra da ovakvo “najsramnije odricanje policije od svojih zakonskih obaveza, odbijanje vršenja poslova zbog kojih od građana primaju platu, predstavlja direktan poziv na sukobe i ugrožavanje stabilnosti, te potpuno destabilizuje Crnu Goru”.

– Zbog svega ovog, pozivamo međunarodnu javnost da se pod hitno uključi u dešavanja u Crnoj Gori, budući da oni poprimaju karakter najbrutalnijeg totalitarizma i bezumlja vladavuće partije koje se proteglo do najvažnije strukture po bezbjednost građana – Uprave policije i da zaštiti građane Crne Gore od diktatorskih horova – kaže Milačić.

On ocjenjuje da crnogorska Uprava policije od danas ne postoji, te da njen direktor Veselin Veljović, kao i ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Mevludin Nuhodžić moraju podnijeti ostavke.

– Danas su pokazali da su nesposobni da vode ove resore, da budu odgovorni građani ove zemlje i da im bezbjednost Crne Gore nije na prvom mjestu. Što se građana na litijama tiče, gospodo Veljoviću i Nuhodžiću, ne brinite, obezbijedićemo se sami, ako već policija priznaje da je nema – poručio je Milačić.

Crnogorska Uprava policije saopštila je da policija od sutra neće obezbjeđivati molitvene litije koje organizuje Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori zbog izglasavanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti i upozorila da će svu odgovornost za eventualne incidente i narušavanje reda i mira na ulicama snositi organizatori.

SRNA/RTRS