U odnosu na 2014. godinu broj potrošača prijedorskog Vodovoda, kod kojih nije zabilježena potrošnja vode, povećan je za 1.500. U preduzeću ocjenjuju da je razlog za to odlazak stanovništva.

U Vodovodu Prijedor kažu da su prošle godine imali sedam hiljada potrošača, kod kojih uopšte nije bilo potrošnje vode. To je povećanje od 1.500 u odnosu na 2014. godinu.

– U 2019.godini, u odnosu na 2018. zabilježeno je oko 100.00 kubika manje. Znači, to je negdje preko 100.000 maraka, finansijski, 100.00 maraka prihoda – navela je Aleksandra Pašalić izvršni direktor za ekonomske poslove Vodovoda Prijedor.

Smanjenje broja potrošača, a time i prihoda, u Vodovodu kompenzuju povećanjem procenta naplate. U 2019. godini iznosio je oko 95 odsto, što je za skoro deset odsto više, u odnosu na prije pet godina. Ipak, potrošači i dalje duguju oko pet miliona maraka.

– Povećali smo procenat naplate raznim pritiscima, utuživanjima, isključivanjem potrošača. Najviše smo u 2019. intenzivirali tu, takoreći, nepopularnu mjeru isključenja potrošača sa vodovodne mreže tako da je bio jako velik odziv potrošača. Dolaze da sklope vansudska poravnanja, reprograme – dodala je Pašalićeva.

U prijedorskom Vodovodu još jednom su pozvali potrošače da potpišu nove ugovore o vodosnabdijevanju, jer je riječ o zakonskoj obavezi.

RTRS