Visok pritisak i problemi sa srcem su broj jedan bolesti modernog doba

Visok krvni pritisak je veoma rizično stanje ukoliko se ne leči. Može da dovede do aneurizme, demencije ili moždanog udara.

Na visok krvni prtisak utiče niz faktora, a jedan od njih je, kako kažu naučnici, određeni broj radnih sati tokom jedne nedelje.

Hipertenzija je jedan od tri osnovna faktora rizika srčanih bolesti (zajedno sa gojaznošću i pušenjem). Osim toga, u komplikacije izazvane hipertenzijom ubrajaju se i otkazivanje bubrega, moždani udar, demencija, oštećenje vida i druga sistemska oboljenja. Procenjuje se da svaki peti čovek ima povišeni krvni pritisak, a da trećina njih toga čak nije ni svesna.

Jedna kanadska studija objavljena u časopisu American Heart Association Hypertension otkrila je da određeni broj sati provedenih na poslu može da poveća rizik od dobijanja visokog pritiska.

Eksperiment je trajao 5 godina, a u njemu je učestvovalo 3.500 zaposlenih na menadžerskim i administrativnim pozicijama. Proverevan im je pritisak ujutru i tokom radnog dana tri puta tokom jedne godine.

Merenje pritiska, Krvni pritisak, Bolesti srca

Foto-ilustracija: Profimedia

Rezultati su pokazali da su učesnici koji su radili 49 sati nedeljno i više imali 66 odsto povećan rizik od hipertenzije, u poređenju sa onima koji su radili 40 sati nedeljno i manje.

Prekomerni rad u kancelariji ima i 70 odsto veći rizik od zamaskirane hipertenzije – pritisak koji je na pregledu normalan, ali je povišen na poslu.

Za one koji su radili između 41 i 48 sati nedeljno rizik od hipertenzije je povećan za 51 odsto.

Veza između prekomernog rada i visokog pritiska je ista kako za muškarce tako i za žene.

– Svako ko radi prekovremeno mora da prekontroliše krni pritisak s vremena na vreme – savetuje vođa studije Havijer Trudel.

– Maskirana hipertenzija može da traje dugo, a ako se ne otkrije na vreme osoba može da razvije komplikovanija kardivaskularna oboljenja – dodaje on.

Američka asocijacija za očuvanje zdravlja srca navodi da svakodnevni stres, pored prekomernih radnih sati (preko regularnih 40 sati nedeljno) takođe povećava šansu od dobijanja visokog krvnog pritiska.

(Telegraf.rs/B.K.)