Konkurs za učešće na Trećem međunarodnom bijenalu radova na papiru “Prijedor 2020” otvoren je do 15. marta, a radovi pristižu iz svih krajeva svijeta, rekao je danas Srni direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić, inicijator ove manifestacije.
Radonjić kaže da su svi članovi žirija iskoristili pravo da pozovu do 15 autora.

“Svaki član žirija ima pravo da pozove do 15 autora da pošalju svoje radove. To su zvanično pozvani autori, pozivaju se zbog visokih referenci i važnih dostignuća u svijetu umjetnosti i njihovi radovi ne mogu biti diskvalifikovani, a ulaze u takmičarski dio i ne plaćaju participaciju”, naveo je Radonjić.

Žiri čine slikar, arhitekta i fotograf Francisko Araja iz Čilea, akademska vajarka i slikarka Leposava Milošević Sibinović iz Srbije i akademski slikar Predrag Marjanović iz BiH.

“Araja je pozvao autore mahom iz Južne Amerike i Francuske, Marjanović uglavnom profesore akademija u regionu, a od 15 autora koje je pozvala Milošević Sibinović sedam ili osam je iz Meksika”, dodao je Radonjić.

Izložbene kategorije su crtež i grafika, slikarstvo i intermedija. Izbor tema i tehnika je slobodan, maksimalno dozvoljena dimenzija je format A4, isključivo na papiru, a u svakoj od tri kategorije nagrada je 500 evra.

“Za razliku od prethodnih bijenala, gdje je jedna od kategorija bila intermedija i fotografija, ovaj put ta kategorija je samo intermedija. To znači da se ne može konkurisati isključivo sa fotografijama, nego samo ako je fotografija dio inetrmedijalnog koncepta”, pojasnio je Radonjić.

Nagrade ne moraju biti dodijeljene u svim izložbenim kategorijama, a svi prvonagrađeni radovi postaju dio likovne zbirke Muzeja Kozare budući da novčana nagrada podrazumijeva otkup rada, a selekcija i žiriranje radova radiće se od 27. do 30. aprila.

Samo originalni radovi, nastali u posljednje dvije godine, koje selekciona komisija bude vrednovala kao djela visokog umjetničkog i profesionalnog dometa, biće prihvaćeni za izlaganje, a izložbe će biti organizovane u avgustu i septembru u Prijedoru, u Muzeju Kozare i u Galeriji Sreten Stojanović.

Detaljne informacije i obrasci dostupni su na zvaničnoj stranici Muzeja Kozare http://www.muzejkozare.org/.

Međunarodno bijenale radova na papiru Prijedor je dobio krajem 2015. godine zahvaljujući inicijativi direktora Muzeja Kozare Zorana Radonjića.

Agencije