????????, 7. ???????? /????/ - ?????????? ????????? ?????? ? ???????? "?????? ??????????" ? ????????? ???????? ?? ??????? ???????? "????????" ?????? ???????? ??????.

Ovogodišnja izložbena sezona u Galeriji “Sreten Stojanović” u Prijedoru otvorena je sinoć izložbom “Prostori” autora Desimira Denića.

Riječ je o redovnom profesoru na Akademiji primjenjenih umjetnosti u Beogradu, koji je bio mentor prošlogodišnjeg 13. Festivala crteža i muzike, čija je tema bila tehnika vitraž.

– Ovdje se predstavljam svojim umjetničkim radovima prostora. U ovom slučaju imamo prostor koji je vezan za enterijer, ali i unutrašnjost tijela, a drugi su primjenjeno slikarstvo u tehnikama vitraža, mozaika i grafita. Sve izloženo izvedeno je negdje na prostoru bivše Jugoslavije – naveo je Denić.

On je dodao da izloženi panoi nisu nikakva fotomontaža već postoje u realnom prostoru, a da je takva izložba pri put organizovana sa ove strane Drine.

Direktor galerije Tihomir Ilijašević istakao je, otvarajući izložbu, da je ona organizovana u okviru ciklusa predstavljanja profesora s akademija umjetnosti, te da ujedno predstavlja nastavak višegodišnje saradnje sa ovom visokoškolskom ustanovom iz Beograda.

– Mi smo prošle godine sa ove akademije dobili veliku povelju u reljefu povodom 75 godina njihovog rada, a na osnovu dugogodišnje saradnje. Stvarno smo ponosni na tu nagradu – rekao je Ilijašević.

Izložba Desimira Denića, koju čini 50-ak panoa sa radovima nastalim tokom 30 godina njegovog umjetničkog rada, biće u prijedorskoj galeriji otvorena do 7. marta.

SRNA/Srpskainfo