General Milomir Savčić ostaje predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ jer je, prema nezvaničnim informacijama, uvažena žalba odbrane, izjavio je generalov advokat Miodrag Stojanović.
Stojanović je rekao danas novinarima u Sarajevu da je dobio nezvaničnu informaciju da je žalba odbrane koja se odnosi na obavljanje dužnosti predsjednika BORS-a uvažena, tako da general Savčić ostaje njen predsjednik.

Tužilaštvo BiH je 29. januara predložilo Sudu BiH da generalu Savčiću, optuženom za pomaganja u ratnom zločinu 1995. godine u Srebrenici, zabrani obavljanje dužnosti predsjednika BORS-a i kontakte sa medijima u BiH

Odbrana je u četvrtak, 6. februara, Sudu BiH dostavila žalbu na rješenje kojim se generalu Savčiću zabranjuje da obavlja dužnost predsjednika BORS-a i ograničavaju nastupi u medijima u dijelu koji se odnosi na predmet suđenja.

Stojanović je tada rekao da je obrazloženje rješenja u dijelu koji se tiče zabrane obavljanja dužnosti predsjednika BORS-a neosnovano, neargumentovano i maliciozno.

Prema njegovim riječima, to obrazloženje je neshvatljivo jer Sud nije provjerio da li se na listi svjedoka Tužilaštva BiH nalazi ijedan član BORS-a, kao ni na osnovu čega oni izvode takav zaključak.

“Takav zaključak su izveli na osnovu pretpostavke pretencioznosti da li će se neki svjedok plašiti da Savčić to neće zloupotrijebiti. Savčić nijednom borcu ne daje prava, ni obaveze, već organ Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske. Prema tome, šta on ima sa pravima boraca da bi oni mogli da se plaše da će im oduzeti ta prava”, rekao je ranije Stojanović.

Tužilaštvo BiH podiglo je 31. decembra prošle godine optužnicu protiv Savčića.

Agencije