Sedamnaestogodišnja Dalija Blagojević iz Kozarske Dubice, jedina je djevojka u Srednjoškolskom centru “Nikola Tesla” u Kozarskoj Dubici, koja se školuje za automehaničarski zanat. Ruši predrasude, jer kod nas je žena automehaničar – rijetkost.

Rame uz rame, s muškim kolegama u razredu! Mlada Dubičanka Dalija Blagojević, ljubav prema automobilima naslijedila je od brata automehaničara. U garaži je svoja na svome, i ne smeta joj da zaprlja ruke.

– Po meni nema muških i ženskih poslova, sve je jednako, a što se tiče razreda, jedina sam djevojka, lijepo su me prihvatili – kaže Blagojevićeva.

Djevojke su rijetkost u automehaničarskoj profesiji. Ipak, posljednje dvije dubičke generacije, imaju po jednu. Ruše predrasude da je to “muški” posao.

– Ranije nije bilo djevojaka u ovoj profesiji, a sada već dolaze. Sve što zahtijevamo od nje, ona to uradi bez problema, ako nešto ne zna, ona pita, tu smo mi da joj pokažemo – ističe Zdravko Atelj, automehaničar iz Kozarske Dubice.

Goran Tubić, koordinator praktične nastave u Srednjoškolskom centru “Nikola Tesla” Kozarska Dubica navodi da su djevojke automehaničarke pokazale zavidan nivo preciznosti, odanosti i odgovornosti poslu i naglasio da su bolje od automehaničara.

Druga Dalijina ljubav je muzika.

– Inače i pjevam u slobodno vrijeme, u školskom sam horu i nastupam po bendovima. Dok popravljam automobil ja takođe pjevam – dodaje Blagojevićeva.

Dalija mašta o vlastitoj automehaničarskoj radionici. Јoš nema vozačku dozvolu i jedva čeka polaganje vozačkog ispita.

Do tada, vjeruje, postaće vrhunski majstor.

RTRS