Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije predvodio je večeras ulicama Podgorice litiju u kojoj je učestvovalo više od 30.000 vjernika, koji na ovaj način protestuju protiv diskriminatorskog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Mitropolit Amfilohije je istakao da su litije u Crnoj Gori Božiji dar koji na ovim prostorima traju 1.700 godina, od Svetog cara Konstatina, a da je aktuelna vlast donijela zakon prokletog cara Dukljanina.

– Sramota je to šta radi crnogorska vlast. I oni hoće da uzmu naše svetinje. Kome hoće da ih daju? Šta oni imaju sa kraljom Nikolom, u čije vrijeme je crkva bila državna. Hoće da nam uzmu svetinje i crkve, e ne damo – istakao je vladika.

On je optužio vlast u Crnoj Gori da su priznali Kosovo “razbojnika Hašima Tačija, zajedno sa međunarodnim razbojnicima sa kojima su uništili 150 hramova Srpske pravoslavne crkve”.

Podgorica (Foto: facebook.com)

Podgorica (Foto: facebook.com)

– Oni su Hašima Tačija dočekivali sa svim počastima, a danas pretresaju naše sveštenike, jer smatraju da su opasni po Crnu Goru. Nadati se da će ukinuti ovaj sramni zakon, jer je to sramota za Crnu Goru pred čitavim svijetom – naglasio je mitropolit crnogorsko-primorski.

Mitropolit je napomenuo da dobijaju podršku sa svih strana svijeta, od svih svjera i nacija, jer se ovo bezakonje ne odnosi samo na SPC.

Mitropolit Amfilohije (foto:Sputnik/Nebojiša Popović)

Mitropolit Amfilohije (foto:Sputnik/Nebojiša Popović)

– Ova bezbožna vlast hoće da oduzima naše svetinje, ali to neće moći. Dobijamo podršku od naše braće katolika, ali i muslimana, jer se ovaj zakon odnosi i na njih, a ne samo na SPC. Oni su njih obmanuli i sklopili ugovor da bi uništili ovu crkvu koja je duša Crne Gore – poručio je mitropolit.

Mitropolit Amfilohije je rekao da u Crkvi svi narodi prizvani da budu jedan narod, koji se rađa za vječno carstvo Božije.

– Svjedočanstvo toga naroda ste i vi, ali i naš prijatelj iz Letonije koji služi Ruskoj zagraničnoj crkvi otac Marko. Ovdje sa nama su i ljudi iz Ohridske arhiepiskopije vladika bregalnički iz Prilepa Marko, kao i igumanija Anastasija sa Kosova i Metohija – rekao je mitropolit.

Vladika bregalnički Marko je rekao da je sličnu sudbinu prošla i Ohridska arhiepiskopija, dok je arhimandrit Danilo iz Mitropolije ljubljansko-zagrebačke napomenuo da je i srpskom narodu na tim prostorima kroz istoriju nuđen veliki novac da se odreknu parvoslavlja, ali da to nikada nisu prihvatili.

Građani su i večeras poručili da svetinje neće dati. Litija je prošla pored zgrade stare Vlade, preko mosta Milenijum. Vjerni narod je prošao i pored gradskog stadiona, odakle su došli do Hrama Hristovog Vaskrsenja.

Litije su večeras održane i u Herceg Novom, tu se poslije molebana stigle sa Luštice. Okupljeni Luštičani krenuli su brodovima sa Rosa ka Škveru odakle je litija nastavljena ka manastiru Savina.

U Baru su vjernici prošli kroz grad, a pridružili su im se i građani iz Ulcinja.

SRNA/RTRS