U Prijedoru će u naredne dvije godine u industrijskoj zoni „Celpak“ najmanje četiri investitora pokrenuti ili širiti proizvodnju. Tako će biti zaposleno još nekoliko stotina radnika.

Ovo je za Srpskainfo izjavio vršilac dužnosti direktora Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora (PREDA) Aleksandar Drljača.

– Ugovori su potpisani sa četiri investitora, koji su kupili zemlju u „Celpaku“. Njihova obaveza je da u naredne dvije godine završe gradnju proizvodnih pogona – kaže Drljača.

Smatra da je dolazak preduzeća iz Slovenije, koje je prošle godine u „Celpaku“ pokrenulo proizvodnju komutatora, podstaklo i ostale investitore da izaberu ovu industrijsku zonu.

– To preduzeće iz Slovenije će još dvije hale izgraditi, a planiraju da jednu od njih završe ove godine. Svojim novcem će graditi nove hale. Pokazalo se da je dobar potez bio što im je grad Prijedor izgradio prvu halu. Sada zapošljavaju oko 50 radnika, a plan je da ih imaju oko 600 – rekao je Drljača.

Foto:Bojana Majstorović/RAS Srbija

Aleksandar Drljača

Objašnjava da će, pored njih još, dva domaća privrednika u „Celpaku“ širiti proizvodnju iz oblasti metala, te da su svoj dolazak najavili i Nijemci.

– Firma iz Njemačke je dio velikog koncerna i proizvode vreće za pakovanje medicinskog materijala. Trenutno čiste parcelu koju su kupili, a u aprilu će početi graditi fabriku. U septembru će pokrenuti proizvodnju, a u međuvremenu jedan broj radnika slati u Njemačku i Češku na obuku. U naredne dvije godine zaposliće oko 250 radnika, pretežno žena – objašnjava Drljača.

Dodaje da su u toku pregovori sa još 3 investitora.

– Privlači ih jeftino zemljište, koje košta od jedne do 10 KM po kvadratu, potom kvalitetna radna snaga i blizina evropskog tržišta – ističe Drljača.

Foto:Bojana Majstorović/RAS Srbija

parcela za novi pogon u “Celpaku”

Otkriva da je plan Prede da u Prijedoru napravi regionalni centar kreativne i IT industrije.

Prošle sedmice zatvoren je konkurs za prijem na obuku 50 osoba iz veb-dizajana, 3D modeliranja, grafičkog dizajna, video-produkcije i digitalne fotografije.

Projekt menadžer u Predi, Goran Rodić, objašnjava da je to 5 obuka za po 10 osoba, koje će biti održane u prostorijama ove Agencije. Cilj je da nezaposleni nakon obuke pokrenu posao u ovom sektoru te da zaposleni usavrše svoje znanje.

– Pored toga, sljedeće sedmice krećemo sa obukama za jednu grupu zavarivača i CNC operatera u kabinetima Mašinske škole. Biće ih po 15 u dvije grupe. Plan je da privrednici budu u Komisiji za odabir kandidata i ponudićemo im da polaznici dio obuke odrade i kod njih u preduzećima – priča Rodić.

Nada se da će ovih 30 zavarivača i CNC operatera, kao i 50 polaznika obuka iz kreativne industrije, naći posao i ostati u Prijedoru.

Navodi da PREDA trenutno završava i godišnji Akcioni plan zapošljavanja, koji usvaja Privredni savjet grada.

– Radnike najviše traži prerađivačka industrija, i to profile koji su u vezi sa metalopreradom i drvopreradom kao što su varioci i CNC operateri, potom je tražena radna snaga u industriji tekstila, kože i obuće – zaključuje Rodić.

U prostorijama Prede nalazi se prostor namijenjen onima koji žele da razviju poslovnu ideju. Zainteresovani mogu da koriste računare, 3D štampač, profesionlnu kameru i opremu za snimanje zvuka. U ovoj Agenciji će sa 250.000 odobrenih evra proširiti i opremiti multimediajlne radionice koje će biti korištene za obuku, ali i izradu prototipa proizvoda iz poslovnih ideja.

Šansa u turizmu

U Predi tvrde da bi posla i novih radnih mjesta moglo biti i u oblasti turizma. Projekt menadžer Milena Gnjatović-Simatović priča da PREDA svoje projekte konkuriše međunarodnim fondovima, te da su odlučili da iskoriste i fondove koji su se otvorili iz oblasti turizma.

– Turizam je sektor čiji potencijal nismo iskoristili. Odlučili smo da krenemo u tom pravcu i iskoristimo bogate potencijale na našem području. Krenuli smo sa javnim pozivom za izgradnju smještajnih kapaciteta i za poboljšanje i uvođenje novih turističkih usluga. Biće sufinansiranje još javnih poziva tokom godine kao što je proizvodnja autohtonih i tradicionalnih proizvoda. Tu ima potencijala za nova zapošljavanja – smatra Gnjatović-Simatović.

Srpskainfo