Broj sklopljenih i razvedenih brakova u Beogradu u protekle dvije godine ne bilježi bitnu razliku. Prema podacima Sekretarijata za upravu – Sektor statistike, parovi su u 2019. godini bili mrvicu zaljubljeniji pa su se i više vjenčavali. Ipak, prošle godine su se supružnici i više razvodili.

Brojka je izvedena na osnovu mjesečnih podataka koje redovno prezentuje ova služba sa sklopljenim, ali i razvedenim brakovima na teritoriji Beograda. Statistika pokazuje da je u 2018. na ludi kamen stalo 8.748 parova, a prošle godine 8.787 što znači da je u prošloj godini bilo 39 vjenčanja više.

Čini se da je minula godina bila burna u ljubavnom smislu za Beograđane pa osim povećanja broja vjenčanja, bilo je i više razvoda. Precizne brojke kažu da je u 2018. bilo 2.715 razvoda, dok je u 2019. godini bilo 15 parova više koji su okončali brak.

Tradicionalno, najpopularniji mjesec za vjenčanja u Beogradu je septembar, a odmah za njim je i maj. Samo u ta dva mjeseca se vjenča četvrtina parova od ukupnog broja onih koji su stali na ludi kamen prethodnih godina. Takođe, prema ovoj statistici, Beograđani smatraju da su i svi mjeseci između maja i septembra dobri za svadbe i veselja.

Dakle, ako su ljetni mjeseci vrijeme za ljubav, zimsko vrijeme donosi i hladnije odnose među supružnicima pa je tada i najviše razvoda. Mjesec kada ima ubjedljivo najmanje razvoda je avgust. Prethodne godine je u ovom mjesecu bilo 83 raskida braka, a u 2018. samo 57, dok je tokom svih drugih mjeseci ta brojka trocifrena.

U 2018. godini mjesec u kome je bilo najviše razvoda je januar kada je 299 supružnika okončalo brak. U protekloj godini to je ipak bio mjesec mart kada je razvod zatražio čak 321 par.

(Blic)