Odluka Ustavnog suda BiH, kojom se zabranjuje upisivanje svojine nad poljoprivrednim zemljištem na Republiku Srpsku, neutemeljena je i neprihvatljiva, izjavio je predsjednik DNS Nenad Nešić za Srpskainfo.

– Meni se čini da je međunarodna zajednica preko Ustavnog suda BiH počela tihu reviziju Dejtonskog sporazuma. Jasno je da se Dejton ne može mijenjati bez saglasnosti sve tri strane u BiH. Zbog toga na mala vrata Bošnjaci, uz pomoć stranaca, u Ustavnom sudu kroje državu kakvu oni žele, a Srbe i Hrvate na taj način dovode u neugodan položaj – rekao je Nešić.

On smatra da je Dejtonski ugovor jači od ovako nametnutog Ustavnog suda u kojem je na sceni preglasavanje, a ne donošenje utemeljinih odluka zasnovanih na pravu.

– Lično bih volio da mi neko kaže koje su nadležnosti Ustavnog suda BiH. Oni rade po nekom internom dokumentu, Pravilniku Ustavnog suda, a ne po zakonu o radu Ustavnog suda, koji i ne postoji. Sve je to smiješno i žalosno – dodao je Nešić.

Lider DNS je pozvao sve stranke iz Srpske na jedinstvo.

– Republika Srpska je bila više nego korektna prema svima. Trpili smo razne nepravde. Oduzeli su nam zastavu, grb, himnu, željeli su to da urade sa Danom Srpske i sad sa zemljištem. Sad je stvarno dosta. Sve stranke u Srpskoj, bez obzira da li se radi o poziciji ili opoziciji, treba da se ujedine i da zajednički djelujemo, jer u pitanju je budućnost naših građana. Čini mi se da neko u Sarajevu koristi ove naše podjele, a mi svi mu u tome pomažemo – zaključio je Nešić.

Srpskainfo