Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da postoji mogućnost da Narodna skupština Republike Srpske na posebnoj sjednici poništi ranije date saglasnosti za prenošenje nadležnosti na nivo BiH u vezi sa vojskom, indirektnim oporezivanjem i Visokim sudskim i tužilačkim savjetom.

– Narodna skupština Republike Srpske će odlučiti da poništimo i povučemo sve naše saglasnosti, a to su tri. Skupština može donijeti odluku da uđemo u proces povlačenja saglasnosti. Ukoliko se odlučimo za tako nešto, mi ćemo to donijeti. Možda donesemo odluku o formiranju Vojske Republike Srpske – rekao je Dodik.

Dodik kaže da bi parlament Republike Srpske mogao i da zabrani Agenciji za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH da ulazi na teritoriju Srpske bez saglasnosti republičkih organa.

On je naglasio da Republika Srpska, nakon posljednje odluke Ustavnog suda BiH, želi da ide svojim putem, koji će kreirati institucije i predstavnici srpskog naroda u BiH.

Dodik je za TV N1, nakon današnje odluke predstavnika Republike Srpske da će obustaviti rad u zajedničkim institucijama BiH do usvajanja novog zakona o Ustavnom sudu BiH u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija, rekao da će se institucije Republike Srpske kretati u dejtonskim okvirima.

– Mi ostajemo da radimo u organima i institucijama BiH, ali tamo se neće odlučivati. Ustavni sud BiH je sve dosadašnje odluke donosio na štetu srpskog naroda i više puta kršio je Dejtonski sporazum – istakao je Dodik.

Dodik je poručio da neće biti donesena nijedna odluka dok se ne riješi pitanje stranih sudija u Ustavnom sudu BiH.

Prema njegovim riječima, Ustavni sud BiH nastavlja da se bavi antisrpskom praksom OHR-a.

Dodik je rekao da Republika Srpska neće dozvoliti da je degradira nikome, ni OHR-u, niti Ambasadi SAD u BiH.

On je ponovio da je BiH “nametnuta država za srpski narod”, u kojoj se Srbi ne osjećaju ni slobodno, ni komotno.

– Republika Srpska nikome nije ništa otela – istakao je Dodik.

Našu slobodu, poručio je on, niko nam neće uskratiti ni BiH, ni OHR, ni američka Ambasada.

Dodik je odbacio insinuacije da se Ruska Federacija miješa u unutrašnje stvari BiH i da protežira Republiku Srpsku u odnosu na druge dijelove BiH.

On je potvrdio da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i njega i predsjednika Republike Srpske Željku Cvijanović pozvao na razgovor u Beograd, i rekao da je to još jedna dobra prilika da Vučića upozna o najnovijim pokušajima diskreditacije ustavno-pravnog položaja Republike Srpske.

Dodik je ukazao na činjenicu da nigdje nema da je Ustavni sud ustavotvorac.

– Veoma jasno u Ustavu se kaže da BiH pripada nadležnost koja je navedena Ustavom. Tu nije navedena imovina. Ne bi entiteti sprovodili privatizaciju i upravljali javnim sektorom da je to bila odluka samog Dejtonskog sporazuma. Ovo je skrnavljenje, to je način na koji Ustavni sud želi ukinuti Republiku Srpsku – ocijenio je Dodik.

Dodik je naveo da će predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH biti do momenta dok ne shvate da ne postoji mogućnost dogovora, te poručio da će Republika Srpska ići svojim putem.

– Rješenje će biti da će Srpska ići svojim putem i otići će. Znači da će formirati svoje državne nezavisne organe i funkcionisati na svojoj teritoriji. Republika Srpske ima sve elemente države – svoje institucije, svoj narod, i to nije kršenje Dejtona – naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, Dejton je već prekršen, i to mnogim odlukama visokog predstavnika.

– Imate niz odluka Ustavnog suda koji se na zahtjev Alije Izetbegovića tada odredio i rekao da je imovina određena odlukom Ustavnog suda. Sada se odjednom to ignoriše, a i do sada se ignorisalo i nikom ništa – naveo je Dodik.

Dodik nije imao primjedbi na rad sudija Ustavnog suda BiH iz Republike Srpske, ali je podsjetio da će o njihovom statusu odlučivati Narodna skupština Republike Srpske.

On je poručio da odluke OHR-a u Republici Srpskoj više niko neće priznati, te dodao da je “visoki predstavnik međunarodni kriminalac koji je kršio Ustav i Dejtonski sporazum”.

Dodik naglašava da Republika Srpska nije protiv dogovora, ali da to mora biti precizno i sveobuhvatno.

– Ovdje se pravi opstrukcija. BiH je nama nametnuta, mi je nismo željeli, bili smo natjerani. Mi ne želimo BiH i ona se pokazala kao loše mjesto za nas – kaže Dodik.

Dodik je ponovio da će se Republika Srpska jednog dana odvojiti od BiH jer ne želi da joj neko uništava slobodu.

– Bošnjaci misle da će im američka Ambasada riješiti probleme, eto, neka vide kako će im riješiti. Došao sam u Predsjedništvo BiH sa najboljim namjerama, da pokrenemo neke stvari, da se ekonomija pokrene. Moj prijedlog je da se uvažavamo, jer ne možete Hrvate majorizovati u Federaciji BiH i zato će se sve ovo završiti tako što će Republika Srpska biti država, Herceg-Bosna druga i neka Bosna, gdje će biti Bošnjaci – rekao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH odbacio je svaku mogućnost rata na ovim prostorima.

SRNA/RTRS