U Prijedoru sutra počinje četvorodnevna radionica “Svaki spomenik ima svoju priču”, koja će okupiti tridesetak učesnika iz Skoplja, Nikšića, Peći, Knjaževca, Subotice, Mostara, Zavidovića i grada domaćina.
Radionica, koju organizuje prijedorska kancelarija Agencija lokalne demokratije, održava se u okviru projekta “Monumental devet”, koji finansiraju EU i Šema grantova Regionalnog savjeta za saradnju za razvoj i promociju projekata u turizmu.

Dragan Došen iz Agencije lokalne demokratije rekao je danas Srni da su učesnici mladi ljudi odabrani putem javnog konkursa, kao i delegati agencija lokalne demokratije iz tih lokalnih zajednica.

Radionica će obuhvatiti oblasti kulture, istorije, gastronomije i dizajna spomenika s ciljem izrade novih turističkih ponuda spomenika Drugog svjetskog rata.

Polaznici će naknadno moći da učestvuju i u jednom od tri terenska putovanja, od kojih jedno obuhvata posjetu Titovom bunkeru u Konjicu, Muzeju Bitke na Neretvi u Jablanici, Partizanskom groblju u Mostaru i Trebjesi u Nikšiću, drugo počinje iz Kruševa u Makedoniji, preko Brezovice na Kosovu do Niša u Srbiji, a treće ide od Kadinjače, preko Drvengrada i Šida do Kozare.

Cilj projekta “Monumental devet” jeste razvoj novih turističkih proizvoda pomoću modernih pristupa s ciljem povećanja zainteresovanosti mladih i intenziviranja aktivnosti usmjerenih na stvaranje prihoda kroz angažman i animaciju mikro-lokaliteta.

Radionica će se najvećim dijelom odvijati na Mrakovici i trajaće do nedjelje, 16. februara.

Agencije