Politički analitičar Stevica Deđanski smatra da je oštro reagovanje srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika na posljednju odluku Ustavnog suda BiH pokušaj usmjeravanja pažnje međunarodnoj zajednici da urazumi BiH, ako želi da ta zemlja funkcioniše.

– To je ono što se sada pokazalo zahvaljujući oštrom, tvrdom i principijelnom stavu Dodika i vlasti u Republici Srpskoj. Imamo sad zajednički stav da su svi na toj liniji, dakle, neće se dozvoliti promena Dejtonskog sporazuma, niti da se BiH meša u pitanja Republike Srpske – rekao je Deđanski za Sputnjik.

Deđanski je naveo da je očekivano Dodikovo reagovanje na odluku Ustavnog suda BiH o knjiženju poljoprivrednog zemljišta Republike Srpske na BiH jer se oduvijek zalagao za vraćanje izvornom Dejtonu.

– Sada pokušavaju da promene stvari, da ruše Dejtonski sporazum – ocijenio je Deđanski.

Prema njegovim riječima, ovo što Dodik radi je odbrana Dejtonskog sporazuma.

Profesor međunarodnog prava Miloš Šolaja očekuje da će sada uslijediti ujedinjeni front Bošnjaka i međunarodne zajednice protiv Republike Srpske.

On je naveo da je razumno da Srpska sada pripremi dobru argumentaciju ne samo u vezi sa najnovijom odlukom Ustavnog suda BiH, već i ukupnim odnosima u BiH, što uključuje više od 60 prenesenih nadležnosti koje su odlukom visokog predstavnika prenesene na nivo BiH i da se pokuša objasniti kako se može vratiti na izvorni Dejton, i to u teorijskom, pravnom i praktičnom smislu.

Ustavni sud BiH utvrdio je da je Ustavu BiH suprotan član 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu Srpske kojim je propisano da predmetno poljoprivredno zemljište koje je javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posjed Srpske. Ustavni sud smatra da je riječ o isključivoj nadležnosti BiH u regulisanju pitanja državne imovine.

Narodna skupština Republike Srpske lani je usvojila Zakon o poljoprivrednom zemljištu kojim je definisano da je državno poljoprivredno zemljište svojina Srpske.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas da je Republika Srpska krenula na put izlaska iz BiH, sa kojeg nema povratka.

– Mi ćemo to uraditi i neće nas zaustaviti ni SAD ni bilo ko drugi jer smatramo da je Dejtonski sporazum srušen, prije svega intervencijom međunarodnog faktora – rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu.

SRNA/RTRS